Iako još uvek nije zvanično kanonizovan, Patrijarh Pavle je u narodu ostao zapamćen kao živi svetac, čovek koji je živeo Jevanđelje. U oltaru crkve svetog Marka u Beogradu oslikan je u mozaiku portret patrijarha Pavla, a autor ovog dela je naša akademska slikarka i mozaičarka Jelica Durković.

„Imala sam izuzetnu čast i privilegiju da izvedem u mozaiku portret patrijarha Pavla. Obzirom da je patrijarh Pavle bio na š savremenik to je donelo posebnu težinu zadatku koji je bio ispred mene. Njegov odnos prema ljudima i blagost koju je nosio sa sobom doveo je do toga da ga narod jako ceni i voli i još za života doživljava kao svetitelja. Veliki izazov, a pre svega odgovornost se nalazila u pokušaju da se, svima nama znan, karakter patrijarha Pavla predstavi kroz najzahtevniju slikarsku trehniku. Nadam se da sam bar delimično uspela u tome da prenesem njegov karakter i dobru narav“, navodi Jelica Durković.

U crkvi svetog Marka ispod Bogorodice Širšaja Nebes i Pričešća apostola, urađen je mozaik na kome se pored svetog Vasilija Velikog, Svetog Jovana Zlatoustog nalazi i lik patrijarha Pavla.

„Crkva Svetog Marka rađena je u srpsko-vizantijskom stilu i zbog toga su ovi mozaici rađeni po uzoru na stare vizantijske majstore da bi se u potpunosti postiglo likovno i arhitektonsko jedinstvo. U suštini, mozaik je jako zahtevan kao tehnika i to je kolektivan posao gde se svi mi okupimo oko jedne ideje a zatim kasnije razrađujemo i dogovaramo se kako ćemo, u skladu sa zahtevima, izvesti kompletan mozaik koji se radi u više segmenata“, objašnjava slikarka i mozaičarka Durković.

Izvor: opanak.rs