LAKTAŠI, 20. maja – Igraonice širom Srpske danas počinju da rade, a igra mališana, kojima će pred ulazak mjeriti temperaturu, više neće biti sasvim ista jer će uz obaveznu fizičku distancu privremeno morati da zaborave na igračke koje se ne mogu dezinfikovati, poput plišanih.

Prema preporukama za rad igraonica koje je objavio Institut za javno zdravstvo RS, osim obaveznog pranja, čišćenja i dezinfekcije prostora, pribora i opreme, provjetravanja prostorija, te obavezne zaštite zaposlenih, neophodno je uspostaviti procedure kontrolisanog ulaska djece kako se ne bi stvarala gužva i da bi, koliko je god moguće, bila obezbijeđena preporučena distanca od dva metra.

– Potrebno je sprovoditi strogu trijažu djece pri prijemu u objekat. Toplomjer nakon svakog mjerenja treba da bude obrisan alkoholnom maramicom ili dezinficijensom. Pri sumnji na postojanje infekcije ili povišene temperature, dijete ne treba da bude primljeno – navodi se, između ostalog, u preporukama instituta.

Dodaju da je u objektu potrebno ograničiti broj mališana tako da na deset kvadrata bude jedno dijete, te obezbijediti strogi nadzor djece koja nose maske.

Prema izrečenim preporukama, zabranjeno je koristiti i igračke koje se ne mogu prati i dezinfikovati, posebno one mekane, plišane i platnene.

U igraonicama kažu da su spremno dočekali dozvolu i preporuke za početak rada, te da već danas otvaraju svoja vrata.

Vlasnica igraonice “Simba” u Banjaluci Marina Miličić kaže da nastavljaju sa radom uz pojačane mjere higijene koje su u njihovom objektu i do sada bile na izuzetno visokom nivou.

– Imamo prostor od 100 kvadrata, tako da ćemo moći primiti desetak mališana. Zbog tog ograničenja broja djece problem će biti proslava rođendana jer gotovo svi slave divan dan sa mnogo više gostiju. Na proslavu rođendana sigurno možemo zaboraviti neko vrijeme, izuzev ako ne bude manje djece – kazala je Miličićeva. Vjeruje da neće biti velikog interesovanja roditelja da dovode djecu u igraonice jer je u društvu još izražen strah od zaraze virusom korona.

– Vjerovatno ćemo imati nekoliko djece za cijeli dan, ali opet bolje išta nego ništa. Vremenom će strah nestati, epidemiološka slika će zasigurno biti bolja i stvari će se postepeno vratiti u normalu. Nadam se da su se djeca poželjela igre. To što neće biti plišanih igračaka nije veliki problem jer imamo mnogo drugih – istakla je Miličićeva.

I igraonica “Jungle Land” danas počinje da radi, a poslovođa Davorin Milekić kaže da su ispoštovali sve preporuke.

– Prostorije, igračke i površine su dezinfikovane i željno iščekujemo početak rada – rekao je Milekić. On je dodao da će ograničenja uticati na profit, ali da je bolje i to nego kada se ne radi.

– Nismo otpuštali radnike i mnogo nam znači što počinjemo da radimo, makar i sa manjim kapacitetom, kako bismo mogli izmiriti sve obaveze prema zaposlenima. U svakom slučaju, zdravlje i bezbjednost mališana i zaposlenih su na prvom mjestu – kazao je Milekić i dodao da ih je usporilo to što je institut tek juče objavio preporuke, budući da je dozvola za rad važila od ponedjeljka.

Zabrana

Prema preporukama Instituta za javno zdravstvo, zabranjeno je da djeca u igraonicama konzumiraju hranu, a nije dozvoljen ni ulazak u prostorije osobama koje dovode djecu.

– Odrasli koji dovode djecu u igraonicu treba da su zdravi i obavezno da nose masku pri dolasku, da ispred ulaza drže rastojanje od dva metra i da su mlađi od 65 godina – kažu u institutu.

Glas Srpske