BANJALUKA, 10. juna – Prijem dokumenata za upis učenika u srednje četvorogodišnje škole u Republici Srpskoj počinje danas, a konkursom je planirano da u prvi razred u školskoj 2019/2020. godini bude upisano 10.550 učenika.

srednja

Učenici će biti upisivani u dva upisna roka – od 10. do 21. juna i od 1. do 12. jula, saopšteno je danas iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Prijem dokumenata za upis u srednje četvorogodišnje škole u junskom roku trajaće danas i sutra za učenike koji imaju 60 i više bodova, a rezultati će biti objavljeni u četvrtak, 13. juna, na oglasnoj tabli škole.

Učenici koji imaju manje od 60 bodova dokumente za upis u srednje četvorogodišnje i trogodišnje škole mogu da predaju od 17. do 19. juna, a rezultati upisa biće objavljeni 21. juna na oglasnoj tabli škole.

U julskom upisnom roku prijem dokumenata za upis u srednje četvorogodišnje i trogodišnje škole počinje 1. i trajaće do 3. jula, a rezultati će biti objavljeni 5. jula na oglasnoj tabli škole.

U Ministarstvu prosvjete i kulture navode da se kandidati koji nisu zadovoljili uslove konkursa za željeno zanimanje upisuju od 8. do 12. jula, odnosno na smjerove u gimnazijama, struke i zanimanja u srednjim tehničkim i srednjim stručnim školama u kojima ima slobodnog mjesta.

Prijem dokumenata za upis učenika u srednje umjetničke škole u junskom upisnom roku počinje 10. i završava se 11. juna.

Posebni ispit u junskom upisnom roku kandidati polažu 13. i 14. juna, a rezultati će biti saopšteni 15. juna.

Prijem dokumenata za upis učenika u srednje umjetničke škole u julskom roku biće omogućen 1. i 2. jula.

Posebni ispit u julskom upisnom roku kandidati polažu 4. i 5. jula, a rezultati će im biti saopšteni 6. jula.

Kandidati koji nisu zadovoljili uslove konkursa za željeno zanimanje od 8. do 12. jula upisuju se u srednje škole gdje ima slobodnog mjesta.

Kandidati se boduju na osnovu opšteg uspjeha u osnovnoj školi, posebnog uspjeha u osnovnoj školi iz pet predmeta značajnih za zanimanje u određenoj struci, odnosno u smjeru gimnazije za koji konkurišu, kao i za upis u umjetničke škole, te na osnovu rezultata ostvarenih na posebnom ispitu za umjetničke škole.

Pravo upisa u prvi razred srednjih škola imaju učenici sa završenom osnovnom školom koji nisu stariji od 17 godina na dan upisa, a lica koja se upisuju u škole za učenike sa smetnjama u razvoju do navršene 21 godine.

Ispunjavanje uslova kandidati dokazuju originalnim svjedočanstvima o završenim razredima osnovne škole i izvodom iz matične knjige rođenih.

Prilikom upisa učenici podnose prijavu za upis, originalno svjedočanstvo o završenoj osnovnoj školi, odnosno nostrifikovano svjedočanstvo ili potvrdu o podnesenom zahtjevu za nostrifikaciju, izvod iz matične knjige rođenih, diplomu “Vuk Stefanović Karadžić”, diplomu za osvojeno prvo, drugo i treće mjesto na republičkom ili višem nivou takmičenja i adresirani koverat sa imenom, prezimenom i adresom kandidata koji se prijavljuje na konkurs.

 

Glas Srpske