U Vijećnici Banskog dvora 8.decembra (srijeda) 2021. godine u 19.00 časova održaće se promocija knjige UŽARENA LAVANDA autorke VALENTINE MILAČIĆ.
O knjizi će govoriti Mirko Vuković i autorka, a muzički gosti ove književne večeri će biti Isak Radusin i Stefan Lopandić.
Broj mjesta u publici je ograničen, a obavezno je nošenje zaštitne maske i dezinfekcija ruku na ulazu.
Valentina Milačić je rođena 22. marta 1966. godine. Objavila je zbirke poezije „Ime tišine“, „Vice“, „Blizankinja groma“ i „Kami do kamena“. Objavila je stručnu knjigu „Kompetencije vaspitača u igrolikom procesu sažimanja teorije i prakse“. Bila je aktivan učesnik na međunarodnim naučnostručnim konferencijama. Dobitnica je nagrade Stražilovo i nominovana je za nagradu Branko Marčeta. Član je Društva književnika Sunčani breg iz Beograda, Instituta za dečju književnost iz Beograda i Udruženja književnika Republike Srpske. Njene pjesme su zastupljene u brojnim književnim časopisima, zbornicima, antologijama te internet portalima i onlajn časopisima. Pjesme su prevođene na makedonski, engleski i mađarski jezik. Živi u Banjaluci.
…Prevladanje iskušenja gordosti i sujete jeste „odustajanje od krkih riječi“. Prevazilaženje iskušenja gordosti i sujete, to bi bilo ono zanemarivanje (apstrahovanje) sebe, svojih ruku, luka i strijele koju one drže i usredsređivanje na cilj. To je brisanje iz svijesti ovoga sa ove strane i čvrsta zagledanost – prikivanje pogleda u ono sa strane (u onostrano). Savladavanje opscena, avanscena, prevladanje fizičkog i vidljivog – materijalnog (dakle, ono Milačićkino zamijeniti, gluviti, obnevidjeti) i dosezanje mizanscena. Prepuštanje jednoj metafizičkoj slutnji. Poezija koja pretenduje da bude ozbiljnom, neizostavno mora sadržavati taj fundament metafizičke slutnje. No, to istovremeno isključuje prisustvo iliti postojanje intencije, odnosno – ne trpi diktum svjesne namjere da to bude. Ona organski, kao spopstveni genetički materijal, posjeduje taj DNK. Metafizička slutnja je, naprosto, upisana u njen makromolekularni niz…. Mirko Vuković