Ministar zdravlja Alen Šeranić rekao je da se u Srpskoj definitivno može govoriti o stabilizaciji epidemiološke situacije, nakon što je posljednja sedmica bila sa najmanjim brojem lica zaraženih virusom korona u posljednjih mjesec i po.
Šeranić u Bijeljini - Foto: RTRS

Šeranić u BijeljiniFoto: RTRS

Šeranić je u Bijeljini razgovarao sa gradonačelnikom Mićom Mićićem o sprečavanju širenja epidemije na ovom području.

Posjetio je bolnicu Sveti Vračevi i Dom zdravlja.

U bijeljinskoj bolnici trenutno se adaptira 2.600 kvadratnih metara za proširenje kovid bolnice. Za te namjene Vlada je obezbijedila 654.000 maraka, a gradska uprava dodatnih 200.000.

– Riječ je o objektu za specijalističke ambulante koji će omogućiti da se, sa epidemiološkog stanovišta, sačuva centralni objekat bolnice, kao i dodatni kapaciteti kovid bolnice koja mora ima minimalno dvije operacione sale – rekao je Šeranić.

Vršilac dužnosti direktora bijeljinske bolnice Zlatko Maksimović izjavio je nakon sastanka i obilaska kovid bolnice da su u toku građevinski radovi za proširenje kapaciteta sa sadašnjih 40 na 90 bolničkih kreveta za kovid pacijente.

U kovid bolnici u Bijeljini trenutno je sedam pacijenata. Ministar Šeranić posjetio je i bijeljinski Dom zdravlja, u kojem je reorganizovana kovid ambulanta.

– Poslije toga smo uradili kontejner koji je na 10 metara od hitne medicinske pomoći, kao drugu kovid ambulantui koja radi u noćnim časovima. A zbog početka školske godine smo organizovali i dječiju kovid ambulantu kako je mi zovemo – navela je Danijela Đukin, direktorka Doma zdrvlja u Bijeljini.

Grad Bijeljina do sada je izdvojio 1,6 miliona maraka za zaštitu stanovništva od epidemije, istaknuto je na sastanku gradonačelnika Mićića i ministra Šeranića.

– Izvršena je u svim školama dezinfekcija, dali smo po 3.000 maski osnovnim srednjim školama, urađena je deratizacija a iz budžeta Grada smo dali dodatnih 30 KM po učeniku za prevoz – pojasnio je Mićić.

Ministar Šeranić naglasio je da je Ministarstvo prosvjete, sa Institutom za javno zdravstvo, uz podršku Ministarstva zdravlja, obezbijedilo sve preduslove za odvijanje nastave u uslovima epidemije.