LAKTAŠI, 25. decembra – Drago Mihaljčić (78), penzioner iz Srednje Jurkovice kod Gradiške svakodnevno prelazi desetine kilometara pomažući svojim komšijama i drugim meštanima u Potkozarju.

Foto: M. Pilipović / RAS SrbijaDrago Mihaljčić iz Jurkovice

On je pokrenuo mnoge akcije na zbrinjavanju beskućnika, posredovao u lečenju, prevozu starih, bolesnih i dece, založio se za ostvarivanje njihovih različitih prava…

Najveći deo vremena, tokom 13 godina penzionog staža, posvetio je siromašnim, bolesnim i obespravljenim. Njihova jedinstvena evidencija solidarnosti u Draginoj svesci je veoma dugačka i bogata.

– Meni je uvek velika čast pomoći drugima u nevolji. U detinjstvu sam bio veoma siromašan, skromno smo živeli i malo imali. Sada sam u mogućnosti da drugima pomognem ne mareći mnogo za teret i vlastitu žrtvu – ispričao nam je Mihaljčić, član rukovodstva opštinskog Udruženja penzionera u Gradiški, gde redovno referiše o svojim aktivnostima.

Ovaj penzioner se u materijalnom smislu ne razlikuje od većine Jurkovčana, nema vrednu imovinu niti milione u banci, ali naglašava da poseduje duhovno bogatstvo koje narod ceni.

– Zovu me mnogi i to u svako doba dana. Neko se žali da nema šta da jede, drugima trebaju lekovi, a ne mogu otići po njih, mole za lekarsku pomoć, apeluju za ogrev, zovu me zbog uverenja i potvrda u Opštini… Svaki čovek je zasebna nevolja, ali je najteže u slučaju elementarnih nepogoda, požara i poplava – prepričava Mihaljčić svoja brojna iskustva i tuđe nedaće sa kojima se uspešno nosi, u inat sedam i po decenija na valstitim plećima.

U tome ga, kaže, podržavaju sin Radosav, snaha Jovanka i unučad Helena i Ranko, a zahvalan je na dobroj saradnji i razumevanju Crvenom krstu i gradiškom Centru za socijalni rad.

Foto: M. Pilipović / RAS SrbijaDragoljub Mihaljčić, Milorad Galić i Miloš Petrović

Mihaljčić je samo jedan od zaboravljenih humanista i skromnih heroja velikog srca u gradiškom kraju.

Njih se opštinske vlasti retko sete povodom važnih datuma i svečanosti kao što je 24. april, Dan oslobođenja Gradiške.

Tada su u prvom ešalonu nagrađenih uglavnom političari, odbornici i poslanici, direktori i funkcioneri Opštine i Vlade RS. Ove godine, posle tradicije od sedam decenija u Gradiški nisu dodeljenja tradicionalna priznanja jer su u senci borbe za vlast i skupštinske krize.

– Vredne osobe, uzorne domaćine, humaniste kao što je Drago Mihaljčić te sposobne pojedince iz naroda niko ne primećuje. Godinama se priznanja, popraćena visokim novčanim iznosima, daju političarima. Stalno to ide u istom krugu i smeru bez obzira ko je na vlasti, posle se svađaju i sami sebe demantuju – saglasni su građani Gradiške, sagovornici „EuroBlica“ kivni na lošu praksu dodele opštinskih prioznanja koja se stalno ponavlja.

Mihaljčić je nedavno, od strane Crvenog krsta proglašen i za volontera 2017. godine u Gradiški.

Dragine akcije

Na dugačkom spisku osoba kojima je pomogao u različitim nedaćama su Milena Todorović, Zorka Karapetrović, Stevo Bijelić, Desanka Jokić, Miloš Petrović i drugi iz nekoliko potkozarskih sela.

 

Blic