TRN, 28. maja – Manastir Ostrog se nalazi na području Bjelopavlića, pripada opštini Danilovgrad i smešten je u vertikalnoj steni, sa koje se pruža pogled na ravnicu Bjelopavlića. Osnovao ga je hercegovački mitropolit Vasilije u 17. vijeku koji je tu i sahranjen. Kasnije je kanonizovan. On je Svetac Čudotvorac. Telo mu počiva u ćivotu u pećinskoj crkvi. Sam manastir je obnovljen 1923—1926. godine, posle požara, kojeg su bile pošteđene pećinske crkvice. One predstavljaju glavnu spomeničku vrednost.

Sv Vasilije

U jednoj od crkava gornjeg manastira se nalazi natpis: “…sagradi se sija svjataja i svjaštenaja cerkov, vo ime časnago i životvorjaščago kresta vo ljeto 7170. goda, (1662. g. od Hristova rođenja) a popisa se v ljeto 7175. (1667.) sa blagoslovenijem vseosvjaštenago mitropolita Zahumskago Kije Vasilije, trudom i podvigom i platoju jeromonaha igumana Isaija va unuk pervago svjatago i prepodobnago oca našego Isaije, od Onogošta ot sela popa. Bog da ih prosti, iže počeše i savršiše.

 

manastir_ostrog_2

Srpska pravoslavna parohija Trn, organizuje posjetu manastiru Ostrog i poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog. Na put se kreće 15.06. 2018. godine ispred Crkve u Trnu.

Sve informacije na broj tel. 065 650 606

crkva nTrn