epa09262013 Shoppers at the Soegestrasse shopping street in the city centre of Bremen, northern Germany, 11 June 2021. As the number of cases of the COVID-19 disease caused by the SARS-CoV-2 coronavirus is still falling, state governments throughout Germany ease restrictions, and normal life returns to the cities. EPA-EFE/FOCKE STRANGMANN

Izvršni direktor kompanije Moderna Stefan Bansel smatra da bi pandemija korona virusa mogla da se završi za godinu dana imajući u vidu da, kako kaže, povećana proizvodnja vakcina osigurava globalne zalihe.

Stručnjaci dali svoju prognozu "Kraj pandemije moguć za godinu dana"
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Bansel je u intervjuu za švajcarski list Noje Cirher Cajtung rekao da će uskoro biti moguća vakcinacija novorođenčadi, prenosi Rojters.

– Ako pogledate širenje proizvodnih kapaciteta u industriji tokom posljednjih šest mjeseci, dovoljno doza bi trebalo da bude dostupno do sredine sljedeće godine tako da svi na svijetu mogu da se vakcinišu. Buster doze bi takođe trebalo da budu moguće do potrebnih mjera – rekao je Bansel.

On je dodao da će osobe, koje se ne vakcinišu, imunitet steći prirodnim putem, jer je delta varijanta vrlo zarazna.

– Na ovaj način završićemo u situaciji sličnoj onoj s gripom. Možete da se vakcinišete i imate dobru zimu ili da to ne učinite i rizikujete da se razbolite, a moguće je da onda završite i u bolnici – upozorio je Bansel.

Na pitanje da li to znači “povratak u normalu” u drugoj polovini godine, Bansel je rekao da pretpostavlja da će se to desiti za godinu dana.

On je dodao da očekuje da vlade odobre buster doze za ljude koji su već vakcinisani.

Bansel je naglasio da će sastav buster doze vakcine koju je razvila njegova kompanija ostati isti kao i kod originalne vakcine za ovu godidu, jer Moderna nije imala dovoljno vremena da ga promijeni.

– Trenutno testiramo vakcine optimizovane za delta soj u kliničkim testiranjima. One će činiti osnovu za vakcinaciju buster dozama za 2022. godinu. Isprobavamo i delta plus beta, sljedeću mutaciju za koju naučnici vjeruju da je moguća – poručio je Bansel.

Srpskainfo