BANJALUKA, 18. maja – Tijana Bošković, najbolja svjetska odbojkašica, bila je promoter sajma sporta koji je juče održan u Banjaluci, a ovo je bila prilika da sa igračicom koja je rođena u Bileći razgovaramo o aktuelnim odbojkaškim temama.

Boškovićeva je u razgovoru za Srpskainfo izjavila da je Srbija fukusirana na što bolji rezultat na Olimpijadi, ali je dodala da do ovog takmičenja ima još mnogo vremena.

– Olimpijada u Tokiju nam je svima cilj, ali prvo moramo da se kvalifikujemo na to takmičenje, pa ćemo onda govoriti o ciljevima. Sistem u odbojci je u najmanju ruku čudan pa mi nakon evropskog i svjetskog zlata ponovo moramo da igramo kvalifikacije za Olimpijske igre, ali šta je tu je. Nama su kvalifikacije za Olimpijske igre uz Evropsko prvenstvo ove godine najznačajnije takmičenje, nadam se da ćemo uspješno da ih prebrodimo i da odemo u Tokio. Zaista je rano govoriti o ciljevima na Olimpijadi, jer kao što sam rekla, fokusirani smo trenutno na kvalifikacije, a što se tiče očekivanja, ona su kod reprezentacije Srbije uvijek najviša – rekla je Tijana Bošković.

Foto Sergei Ilnitsky/EPA

 

Kvalifikacioni turnir za Olipijske igre Srbija će igrati u Poljskoj protiv domaće selekcije, Portorika i Tajlanda, a plasman u Tokio obezbjediće samo prvoplasirana ekipa.

Ono što Tijanu Bošković i njene saigračice očekuje u skorijoj budućnosti jeste Liga nacija. Srbija se nalazi u četvrtoj grupi.

U utorak, 21. maja Srbija će igrati protiv Holandije od 20 časova, dan kasnije protiv Koreje od 17, a u potom u četvrtak, 23. maja, protiv Turske od 20 časova.

– Ne možemo reći da je Liga nacija za nas beznačajno takmičenje jer mi u svaku utakmicu ulazimo sa jasnm ciljem da ostvarimo pobjedu, međutim, jasno je da su nam ove godine prioritet kvalifikacije za olimpijadu i Evropsko prvensvo. Utakmice koje slijede iskoristićemo kako bismo polako počeli da podižemo formu kako bismo najspremnije bile kada to bude najpotrebnije – rekla je Boškovićeva.

 

Finalni turnir Lige nacija će se odigrati od 3. do 7. jula u Nanđingu u Kini. Pored Kine na njemu će nastupiti i pet najuspješnijih selekcija sa ukupne tabele poslije 15 odigranih utakmica.

 

Ženska seniorska reprezentacija Srbije, jedan dio priprema za Svjetsko prvensvo na kojem je osvojila zlatnu medalju odradila je na Palama, na isti način Srbija će se pripremati i za Evropsko prvensvo koje će se održati u Turskoj, Mađarskoj, Poljskoj i Slovačkoj, od 23. Avgusta do 8. septembra.

– Imaćemo priliku da opet dođemo na Pale u julu. Prošle godine su se i ostale djevojke upoznale sa načinom na koji ljudi iz Republike Srpske prate reprezentaciju Srbije, uvjerile su se i same koliko podršku imamo sa ovih prostora i moram priznati da jedva čekamo da se vratimo na Pale. Prošle godine nam je Republika Srpska bila srećna, nadam se da ćemo i ove godine sa Pala stići do završnice i borbe za najsjajnije odličje – rekla je Boškovićeva.

FOTO: Bojan Božić/RAS Srbija

 

Srbija će na Euru igrati u grupi sa selekcijama Turske, Bugarske, Francuskom, Finskom i Grčkom.

Za razliku od reprezentativne karije na kojoj se trofeji nižu kao na traci Tijana kaže da nije u potpunosti zadovoljna rezultatima u Ezečibašiju.

– Ovo je Moja četvrta sezona usa Ezečibašijem iz Istanbula. Ove godine smo bili drugi kao i prošle. Nije baš najbolja sezona iza nas iako sa ja lično zadovoljna svojim igrama. Nadam se da ćemo naredne sezone na svim takmičenjma bilježiti prva mjesta, a u ovom klubu ću sigurno igrati još dvije godine – zaključila je najbolja svjetska odbojkašica Tijana Bošković.

 

Srpskainfo