LAKTAŠI, 30. novembra – Sitno brojimo do zime i red je da se na vrijeme pripremimo za sezonu u kojoj trošimo više novca i benzina nego inače. Nema razloga da brinete oko potrošnje goriva ako slijedite nekoliko uputstava, a i putovanje će vam biti ljepše i opuštenije.

benzin-ušteda

Ovo su tri laka koraka do uštede goriva i nerava.

Provjerite gume, skinite nosač sa krova, ispraznite gepek

Najjednostavniji i vrlo efikasan trik jeste da se riješite svega nepotrebnog što držite u kolima. U zimskoj sezoni nema potrebe da u prtljažniku nosite zaostavštinu sa ljetovanja, garderobu koju ne nosite, nepotreban alat i ostale „drangulije“ koje, kad se nagomilaju, znaju da povećaju težinu. Krovni nosač nije potreban ako ne idete na put i ako vam je gepek dovoljno veliki za prtljag. Testovi su pokazali da nosač “guta” dva litra više na 100 km/h pri brzini do 130km/h. Zatvorite prozore da ne biste narušavali aerodinamiku.

Gasite motor na semaforu, ne kočite i ne ubrzavajte naglo, racionalno koristite klimu, grijače…

 

Racionalizujete potrošnju. Nemojte naglo mijenjati brzine, isključite motor na semaforu, a uštedićete i na isključenim uređajima koji dokazano povećavaju potrošnju ( klima, grijanje, grijači sjedišta i stakala…)

Treće i najbolje: Obezbijedite fenomenalne popuste!

Potrošnja benzina u gradskim uslovima zimi ili na duge staze, često izaziva stres vozača. Ali, benefiti koje možete ostvariti putem lojaliti programa uštediće i vaš novac i vaše živce. Putem kartice za popuste možete da obezbijedite uštedu od dva do pet dinara po litru, u zavisnosti od vrste goriva.

Zima je sve bliža, ali nema razloga da vam ne bude toplo oko srca i novčanik na mjestu. Uživajte u vožnji, poštujte pravila, a ušteđen novac stavite u kasicu, piše Blic.