LAKTAŠI, 11. septembra – Načelnik opštine Laktaši Milovan Topolović rekao je danas da je iz opštinskog budžeta ove godine izdvojeno 200.000 KM za pomoć poljoprivrednim proizvođačima.

“Želimo da u skladu sa trenutnim mogućnostima pomognemo poljoprivrednoj proizvodnji na području naše opštine. Misim da je to malo, ali sve aktivnosti mogu dati rezultate u nekom narednom periodu”, rekao je Topolović na manifestaciji “Dani polja kukuruza“.

On je istakao da u ovim teškim ekonomskim prilikama u Republici Srpskoj i okruženju Vlada Srpske izdvaja veoma mnogo za podršku poljoprivredi i ima osjećaja za ovu problematiku.

Topolović smatra da je neophodno izdvojiti određena sredstva i za uspostavljanje sistema navodnjavanja. “Ozbiljne proizvodnje u poljoprivredi nema bez navodnjavanja i poljoprivrednici se moraju orijentisati u tom pravcu”, rekao je Topolović i dodao da Vlada Srpske subvencioniše nabavku tifona-sistema za zalivanje.

On je rekao da se veliki broj poljoprivrednika na području opštine Laktaši opredijelio za tifon-sisteme za zalivanje čija je bruto cijena oko 15.000 KM, a oko 6.000 KM je subvencija Vlade Republike Srpske.

Manifestacija “Dani polja kukuruza” održava se na parceli od 2,6 hektara koja je zasijana sa 86 vrsta hibridnih kukuruza iz 14 sjemenskih kuća – domaćih i iz regiona.

Izvor: ”Glas Srpske”