Škola Trn

LAKTAŠI, 16. maja – Desanka Maksimović je rođena 16. maja 1898. u selu Rabrovici, u okolini Valjeva. Desanka je naša najpoznatija pjesnikinja, čije ime nosi i osnovna škola u Trnu. Nije slučajno da upravo na današnji dan i trnska škola slavi svoj jubilej.

Navikli smo da nas na ovaj dan dočekaju otvorena vrata, sa toplom dobrodošlicom, da nas dočekaju pjesma i osmijesi na licima i učenika i prosvjetnih radnika koji su svi zajedno Osnovna škola “Desanka Maksimović” Trn. Nažalost, ove godine jubilej se obilježava na malo drugačiji način.

Nema pjesme i dječije graje u prostorijama škole, ali i pjesma i literarni radovi učenika se mogu naći na sajtu škole, kao i obraćanje i čestitka direktora škole Radoslava Savanovića.

“Nije jednostavno, a ni lako, u nekoliko rečenica opisati život dug 90 godina. Mi imamo čast, ali i obavezu da se riječima vratimo na početak i pratimo trajanje škole u našem Trnu. U proteklih 90 godina nastale su i nestale države, promijenila su se društvena uređenja, izmijenilo više ideologija, desili su se ratovi i migracije. Čovječanstvo je od opanaka i pluga napredovalo do kompjutera, mobilnog telefona i robota”, kažu iz trnske škole.

U Trnu je u septembru 1930. godine počela sa radom četvororazredna Narodna škola. Odluku je donijela Кraljevska banska uprava Vrbaske banovine na inicijativu grupe građana, na čelu sa banjalučkim sudijom Ćumrukčićem. Zahvaljujući dobrovoljnim prilozima mještana i pomoći Banovine sagrađena je zgrada sa jednom učionicom i opremljena školskim namještajem. Te davne 1930. godine u školske klupe, u jedno odjeljenje, sjelo je 80 učenika i jedan učitelj.

Iste godine fudbalska reprezentacija Jugoslavije je na prvom Svjetskom prvenstvu u fudbalu, u Montevideu, zauzela treće mjesto.

Od 1942. do 1945. godine škola nije radila. Drugi svjetski rat je završen1945. godine, i školu u Trnu, iste godine, pohađa 145 učenika i sa njima radi jedan učitelj. Osmorazredna škola počela je sa radom školske 1959/60. godine, brojala je 286 učenika od prvog do sedmog razreda i imala 17 zaposlenih učitelja i nastavnika. Samo godinu dana kasnije Jurij Gagarin je prvi čovjek u svemiru.

 

Od 1964. godine škola nosi naziv OŠ ,,Moša Pijade“. Godine 1969. zemljotres je razrušio školu i prateće objekte. Nastava je izvođena u otežanim uslovima, u željezničkim vagonima i barakama. Te, sada već daleke, 1969. godine ljudi su stigli na Mjesec.

Nova školska zgrada, ova u koju idu današnje generacije, otvorena je u januaru 1972. godine, 2003. godine dograđene su dvije nove učionice, da bi 2008. i 2010. škola bila proširena za još dvije učionice. Težak period, u radu škole, bio je period od 1992. do 1995. godine u vrijeme Odbrambeno – otadžbinskog rata.

Od decembra 1994. godine škola nosi naziv OŠ ,, Desanka Maksimović “.

Od septembra 2003. godine uvedeno je devetogodišnje školovanje, i tada su upisane dvije generacije djece, u prvi i u drugi razred. Na kraju školske godine, (avgusta, 2004. godine) ukupan broj učenika bio je 1191 (najveći broj učenika u istoriji škole).

Danas školu pohađa 1017 učenika, zajedno sa PO Glamočani ( 48 učenika ). Učenici su raspoređeni u 44 odjeljenja, nastavu izvodi 66 učitelja, nastavnika i profesora. Danas je u školi zaposleno ukupno 95 radnika.

Najveći broj učenika je iz Trna, zatim iz Glamočana, Jablana, Šušnjara i Bukovice, nekolicina učenika dolazi iz Priječana i Velikog Blaška.

Na osnovu podataka iz matičnih knjiga učenika i radnika, školu u Trnu, zaključno sa ovom školskom godinom, pohađalo je 12 511 učenika. Od osnivanja do danas u školi je radilo 386 radnika. Osim škole u Trnu, danas, radi i škola u Glamočanima kao PO Centralne škole u Trnu. Sredinom prošlog vijeka, kao četvororazredne, radile su i škole u Jablanu, Šušnjarima i Bukovici.

Tokom svih ovih godina bilo je mnogo burnih, teških, neobičnih, ali mnogo više lijepih i uspješnih dana i godina. Školske klupe pamte mnogo đaka i njihove prve uspjehe, bezbroj osmjeha ostalo je u školskom dvorištu, o prvim simpatijama da i ne govorimo. Iznjedrila je ova škola mnogo uspješnih, mnogo vrijednih, poštenih i humanih ljudi. Mnogi su danas poštovani profesori, ljekari, pravnici, privrednici, majstori, zemljoradnici…mnogi su daleko od Trna, ali mnogo je i onih koji su i danas sa nama kao roditelji ili kao bake i djedovi naših učenika.

Svih ovih godina, škola iz Trna bila je prepoznatljiva po radu i uspješnosti, po učenicima i nastavnicima koji su radili i rade u njoj, po inovativnosti i spremnosti na saradnju.

Za svoj rad dobili su više priznanja, izdvojićemo samo: „Plaketu opštine Laktaši“ za poseban doprinos razvoju Opštine u oblasti osnovnog obrazovanja koja je dodijeljena 2010. godine u povodu Dana opštine Laktaši, Priznanje za najdemokratičniju školu u BiH, a Republički pedagoški zavod je u maju 2019. godine, rad škole ocijenio ocjenom ODLIČAN.

 

(OŠ “Desanka Maksimović” Trn)