LAKTAŠI, 16. maja – Prilikom prijemnih ispita za novu generaciju studenata u Srpskoj biće neophodna dezinfekcija ruku na ulazu u prostore, fizička distanca od dva metra, smještaj studenata u svaki drugi red i u svaku treću klupu, otvoreni prozori, a sve to sa upotrebom maski i za studente i za nastavnike.

Takva su pravila koja je za visokoškolske ustanove u Srpskoj propisao Institut za javno zdravstvo RS.

Prijemni ispiti na javnim visokoškolskim ustanovama u Srpskoj ove godine će se održati 1. i 2. jula, a ispite će organizovati univerziteti i visoke škole koje primaju brucoše.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević rekao je da će u akademskoj 2020/21. na prvu godinu prvog ciklusa studija na javnim visokoškolskim ustanovama biti upisano 4.016 studenata. Od toga je na Univerzitetu u Banjaluci planiran upis 2.197 redovnih studenata, a na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu 1.639 redovnih studenata.

Na Visokoj medicinskoj školi u Prijedoru biće mjesta za 130 redovnih studenata, a na Visokoj školi za turizam i hotelijerstvo u Trebinju za 50 redovnih studenata.

Na prvoj godini drugog ciklusa biće mjesta za 1.137 redovnih studenata, od čega na Univerzitetu u Banjaluci 688 studenata, te 449 redovnih studenata Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Kandidati prilikom prijave mogu konkurisati na dva ili više studijskih programa, s tim da se, kao redovni studenti, mogu upisati samo na jednom od tih studijskih programa, a u skladu sa odobrenim brojem studenata po programu. Upisivaće se u skladu sa uslovima za upis, provodenim ispitima i rangiranjem kandidata.

Srpskainfo