LAKTAŠI, 28. januara – Dan posvećen Svetom Savi, našem prvom prosvjetitelјu, arhiepiskopu, svetitelјu, književniku, zakonodavcu i mirotvorcu proslavlјa se širom svijeta, u svim srpskim školama. Tako je 27. januar svečano obilјežen i u trnskoj školi, u prisustvu učenika, nastavnika i mnogobrojnih gostiju.

svsa
Nakon himne Svetom Savi, kojom je počeo prigodan program, prisutnima se obratio direktor Osnovne škole “Desanka Maksimović”, gospodin Radoslav Savanović, poželio dobrodošlicu i čestitao praznik svim učenicima i nastavnicima.

Uslijedio je čin osvećenja i lomlјenja slavskog kolača, nakon čega je nastavlјen program koji su naši vrijedni učenici pripremili uz pomoć nastavnika. Dramska i recitatorska sekcija, hor, folklor i orkestar naše škole su se potrudili da nam i ove godine upriliče prigodnu i zanimlјivu svečanost.

svsa18

Prisjetili smo se legendi, pjesama i priča vezanih za ime i ličnost Svetog Save. Aktivnosti povodom obilјežavanja ovog praznika trajale su nekoliko dana. Naši učenici ukrasili su školske holove likovnim radovima posvećenim našem svetitelјu, a na časovima su učili i proširivali znanje o njegovom životu i radu.

Odbacujući lagodan život na dvoru i posvetivši se radu za napredak svog naroda, Sveti Sava nas je zadužio da iz godine u godinu slavimo i veličamo njegovo ime.

Tekst preuzet sa web sajta Osnovne škole “Desanka Maksimović”