LAKTAŠI, 12. jula – Recikliranje je izdvajanje materijala iz otpada i njegovo ponovno korišćenje. Uključuje sakupljanje, izdvajanje, preradu i izradu novih proizvoda iz iskorištenih stvari ili materijala. Veoma je važno najprije odvojiti otpad prema vrstama otpadaka. Mnoge otpadne materije se mogu ponovo iskoristiti ako su odvojeno sakupljene.

U recikliranje spada sve što može ponovo da se iskoristi, a da se ne baci. U našem kraju, postoje retki centri Papir servisa gde možete da odnesete stari papir i u zamenu za njega da dobijete sitan novac. Takođe postoji mali broj centara za recikliranje stakla.

Ipak, reciklaža se može upražnjavati u svakodnevnom životu, nezavisno od toga da li postoje centri za reciklažu.

Ono što je nama bilo zanimiljivo, jesu kontejneri za odlaganje otpada, koje smo zabilježili kamerom, u Trnu, ispred Mjesne zajednice.

Za svaku pohvalu je stanje koje smo zatekli. Čisto, bez razbacanog smeća, uz mogućnost da staklo, papir i metal bacite u kontejnere namjenjene isključivo tome.

19897758_1611854275513630_1564999276_o

PAPIR I KARTON

Šta ide u plavi kontejner?

DA: Novine, časopisi, prospekti, katalozi, pisma, pisaći papir, bilježnice, knjige, telefonske imenici, kutije, kartoni (bez ikakvih dodatnih tvari), vrećice od papira i sl.
NE: Vezane tvari (npr. tetra-pak od mlijeka ili napitaka), ambalaža od lijekova, ugljeni ili indigo papir za kopiranje, prljavi ili zauljeni papir, masni papir, omoti od sapuna, plastika ili plastikom obložena kartonska ambalaža. (Sve ovo ide u ostali otpad).

STAKLO

Šta ide u zeleni kontejner?

DA: Staklene boce i staklenke svih boja (ispražnjene; ne moraju biti isprane od napitaka, ali ne smiju imati ostale nečistoće).
Napomena: s boca prije odlaganja skinite čep i metalnu ogrlicu i zbog buke ih ne ubacujte u kontejner između 22:00 i 07:00 sati.
NE: Ravno prozorsko staklo (ide u reciklažno dvorište ili staklarsku radionicu), porculan, keramika, ostale vrste stakla: sijalice i flourescentne svjetiljke, armirano staklo, kristalno staklo, automobilsko staklo (sve ovo ide u glomazni ili ostali otpad).

PLASTIKA

Što ide u žuti kontejner?

DA: PET boce od napitaka, PET boce od ulja i deterdženata (s oznakom “1” u trokuti ili “PET” ispod njega).
Napomena: prije odlaganja ili predaje plastičnih boca odvojite čepove koji se na njima nalaze jer se oni u postupku prešanja plastike ne mogu podjednako dobro isprešati i zahtijevaju drugačiju vrstu recikliranja.

NE: Plastične čašice za piće ili od jogurta (isprane i bez aluminijskog poklopca; s oznakom “6” u trokutu ili “PS” ispod njega), pjenasti PS (bijeli čisti stiropor ili okipor, bez ljepila, etiketa, plastičnih traka), polietilena (sve ovo ide u odgovarajuće posude u reciklažnom dvorištu).
Napomena: ostale vrste plastike ili mješavine plastike s drugim materijalima ili nečistoćama odlažu se u ostali otpad.

Bilo bi lijepo kada bi nam i ulice bile čiste, poput ovog prostora ispred Mjesne zajednice, a da bi se to desilo moramo podignuti ekološku svijest, i potruditi se, kao pojedinci.

1 KOMENTAR

  1. Treba nama više ovakvih edukativnih članaka, a naročito ljudima koji idu u inostranstvo, jer tamo jedna greška prilikom bacanja đubreta može skupo da košta ako neki inspektor vidi da se đubre baca u pogrešan kontejner.

Comments are closed.