BEOGRAD, 28. decembra – Beli Rusi, VMRO, Pavelić, Longinovo koplje…Bjelogrlić nas je nedeljama znalački vukao za nos, terajući nas da poverujemo kako gledamo samo jednu krimi-seriju iz daleke i nedovoljno obrađene epohe da bi se konačno u poslednjoj epizodi na brutalan način maestralno obračunao s ovim vremenom i Jatagan-malom u kojoj živimo.

Foto: Vesna Lalić / RAS SrbijaDragan Bjelogrlić na snimanju Senki u Barandi

Naravno, ovo je samo jedan (legitiman) ugao gledanja na upravo završeno emitovanje serije “Senke nad Balkanom”, koju je kreirao Dragan Bjelogrlić, pruživši šansu nekolicini talentovanih scenarista, reditelja, glumaca i ostalih filmskih radnika mlađe i srednje generacije da učestvuju u projektu kakav u produkcionom smislu nisu do sada okusili (pitanje je i hoće li). Namera da se napravi paralela sa vremenom u kom živimo iz vizure posleratnog Beograda dvadesetih toliko je bila očigledna u poslednjoj epizodi da se autorima samo može čestitati. Korumpirani predstavnici najviše vlasti, oličeni u ministru koji sarađuje sa bogatima apotekarom Kaluđerom (za kog se zna da se bavi kriminalnim aktivnostima), pa potom navlači masku okultne (nacističke) organizacije koja brutalno seče glave po Beogradu, šef vojne bezbednosti koji oslobađa Kaluđera, sputavanje poštenih policajaca da isteraju pravdu i privedu zakonu Kaluđera (dakle, osvedočenog kriminalca, ali i saradnika vlasti)… sve je to po uzusima žanra, ali i tako balkanski, samim tim i srpski. Pa još kad Bjelogrlićev inspektor Tanasijević baci najstarije novine na Balkanu na zemlju jer donose loše vesti?! Pa onda još kaže svom kolegi Pletikosiću – mladom, poštenom, školovanom inspektoru koji mora da se vrati u Švajcarsku na doškolovavanje jer se drznuo da hapsi Kaluđera: “I koji ćeš k. da se vraćaš ovamo?!” Šta je to?

U oba ova detalja, a posebno u potonjem, ne dela i ne progovara samo Bjelogrlićev izmišljeni Tane iz 1920. i neke nego većina roditelja na kraju 2017, zbunjenih kakvu poruku da daju deci – da ostanu ili da odu zauvek odavde. I svi realni istorijski likovi zbog kojih su se lomila koplja tokom nedelja prikazivanja serije u njenom finalu sklonjena su u drugi plan. Beli Rusi su postali pozitivci, ali praktično statisti u partizanskom filmu, general Živković samozatajno klima glavom, princ Đorđe je prokomentarisao da dolaze crna vremena, Vranglera i Rajsa odavno nema, jedino su VMRO i Pavelić kovali plan za koji znamo da se na kraju ostvario – ubistvo kralja Aleksandra. I to ide u prilog tezi da je gledaocima ostavljeno na volju hoće li praviti paralele sa današnjim vremenom ili ne. Ko želi i dalje može da misli da je samo gledao istorijsku krimi-seriju koja je mogla da se desi samo tada i nikada više. Zlokobno podignute ruke uvis okultne organizacije “Tula” u poslednjim kadrovima, kao nagoveštaj nadolazećeg nacizma i fašizma, jesu zaista deo te epohe, a svaka sličnost sa sadašnjim trenutkom da li je slučajna ili ne? Da li autori svom tom zlu i svim tim senkama nad Balkanom suprotstavljaju jedinog čistog i kao jagnje bezazlenog bogalja s groblja, bivšeg ratnika koji prosi da bi preživeo i kom Tane daje jedno od famoznih kopalja? U svakom slučaju, simbolika je prisutna na nekoliko ravni.

Foto: PromoSenke nad Balkanom, Tajno društvo Tula

Što se tiče nekih junaka, utisak je da je Bjelogrlić (možda zato što je ubeđeni levičar), i pored kritika iz nekih naših proruskih i “patriotskih” krugova, ipak s puno simpatija dao lik Mustafe Golubića, kontroverzne istorijske ličnosti, u sjajnom tumačenju Gorana Bogdana. Takođe, odnos njegovog Taneta, bivšeg kapetana pobedničke srpske vojske, i makedonskog revolucionara Damjana Arsova, Tanetovog saborca i potčinjenog iz Prvog svetskog rata, koji mu je tada spasao život, sve vreme je – a pogotovu na kraju s činom vraćanja duga, praštanja i spasavanja – jedan od najemotivnijih momenata serije. Dva prijatelja su se istorijskim usudom našla na suprotstavljenim stranama, a i dalje su duboko i neraskidivo povezani… To uvek funkcioniše i tera na suze. “Hajde da se sledeći put vidimo kao prijatelji”, kaže Damjan Tanetu. Kaže Makedonac Srbinu. Kaže jedan Balkanac drugom Balkancu dok ih politika razdvaja i svađa.

Ova serija je pojedine glumce uzdigla u same vrhove, dok je kod nekih nagovestila visoke domete. U prvu grupu ulaze, pre svih, Nenad Jezdić i Miloš Samolov. Krojač i Niški su dve najbolje napisane i iznete uloge. Jezdićeva rola je nezaboravna, on pomalo igra Radmilovićevog Bilija Pitona. Scene u kojima se pojavljuje, pogotovo one sa Goranom Bogdanom, pokazuju da je Jezdić postao glumčina, možda evropskog i svetskog kalibra. Samolov je toliko dobar na niškom dijalektu da je prava šteta da ga nije bilo više. Kao i Jatagan-male uostalom. Jezdiću i Samolovu treba dodati Nebojšu Dugalića, Miloša Timotijevića, Gordana Kičića i posebno Žarka Lauševića.

Koliko je vodio računa o drugim likovima, Bjela je možda negde izgubio svoj. Možda je razlog tome i činjenica da serija ipak ima bar tri-četiri epizode viška. Mogla je brat bratu da se zaokruži na šest. Tako Tane u drugoj polovini (ne računajući deo pretposlednje epizode i poslednju epizodu) biva sveden skoro na naratora koji ide od situacije do situacije i upoznaje nas sa radnjom. Odnos njega i Maje Davidović (Marija Bergam) na kraju ne budi nikakve emocije. Njihov rastanak izgleda kao najava predstojećeg novogodišnjeg programa. Jasno je da se inspektor boji ljubavi, ali opet…

Foto: screenshotDragan Bjelogrlić i Marija Bergam

Uprkos ovoj maloj kritici, Bjelogrlić je trenutno definitivno najveće ime srpske kinematografije. Sjajan glumac, odličan reditelj koji je u tom poslu debitovao oko 50. godine (“Montevideo”), zajedno sa bratom uporni i uspešni producent, dokazuje da i u našoj Jatagan-mali može da se napravi nešto veliko, da može da se uz minimum kompromisa sprovede ideja do kraja. Doduše, možda samo on može. Da okupi najbolje glumce iz regiona i Rusije, takođe i producente. Da izgura projekat bez obzira na objektivne prepreke, javne i tajne opstrukcije. Da bude na čelu Grupacije za kinematografiju pri Privrednoj komori koja uspeva da izboksuje najveći budžet za izradu novih filmova u godini koja sledi… Svako ko je na bilo koji način sarađivao s njim zna da se radi o jedinstvenom primeru profesionalizma. Nije lako, ali je rezultat uvek vrhunski.

 

Blic