LAKTAŠI, 23. maja – Pitanje kojim počinjemo ovo sunčano majsko jutro je: “Jeste li spremni?” Ako se pitate za šta, onda ćemo vam reći: “Za Dane jagode u našoj Slatini!”

jagode

Maj je definitivno mesec kad ovo voće vlada pijacama i supermarketima. Međutim, kad ih kupimo, primećujemo da većina nema ni ukus ni miris, zbog čega nam je svima prva pomisao “odakle su uopšte stigle?!”.

Najčešće dolaze iz Španije, Grčke i Turske. Jagode iz uvoza stižu malo ranije nego one domaće, a preprodavci ih najčešće prepakuju i prodaju lažno tvrdeći da su uzgojene kod nas. Baš zato se i nameće pitanje: kako prepoznati uvozne jagode?

Da ne živite u zabludi, i domaće jagode su često tretirane  pesticidima kako bi se zaštitile od napasnika i što duže ostale sveže, ali ipak se od uvoznih najviše razlikuju po mirisu i ukusu. Domaće jagode imaju intenzivan, prepoznatljiv miris i slađe su i sočnije od uvoznih. Takođe, one nemaju jednak ukus na svim stranama jer ih sunčevi zraci ne obasjavaju ravnomerno tokom rasta.

Ono u šta smo sigurni, jeste da nas u subotu, 26. maja , u Slatini očekuje samo prava domaća jagoda, a najveći problem s kojim se možemo suočiti biće – koja je jagoda najslađa.

33168516_1653237801420875_6525990261225422848_o

Uz prigodan program, koji je postao tradicija, biraće se najbolja slastica od jagoda, najbolji proizvođač, kao i najbolji literarni i likovni  radovi, a posjetioci će imati priliku poslušati naučno savjetovanje o jagodarstvu, i degustirati izložene primjerke slatinske ljepotice.