BANJALUKA, 01. juna – Rade Drljača (25) bio je smanjeno uračunljiv u vrijeme ubistva Brune Rolda (52) u napuštenoj kući u novembru prošle godine u Banjaluci.

Ovo je tokom današnjeg svjedočenja izjavila vještak psihijatar Sanja Vukadinović Stojanović.

Kako se Srpskainfo još ranije pisala ubistvo Rolda se možda moglo i izbjeći da je Drljača bio upućen na liječenje u psihijatrijsku kliniku, po ranijoj presudi.

Naime, u septembru prošle godine Drljača je već bio pravosnažno osuđen na obavezno psihijatrijsko liječenje. Dakle, dva mjeseca uoči ubistva beskućnika, Drljača je bio prepoznat od strane pravosudnog sistema kao osoba koja bi se trebala liječiti u psihijatrijskoj klinici. Umjesto toga, mladić je završio na ulici, jer Republika Srpska nema ustanovu koja je mogla zbrinuti Drljaču s obzirom na njegove godine.

Kasnija brutalnost koju je Drljača pokazao prilikom ubistva Rolda govori da ovaj mladić ima ozbiljnih psihičkih problema. To je danas potvrđeno nalazom vještaka psihijatra koja je između ostalog navela da je Drljača više od 10 puta liječen na Klinici za psihijatriju.

-Optuženi je inače emocionalno nestabilna osoba, dijete je razvedenih roditelja, odrastao je bez majke, a tokom života upotrebljavao je sve vrste droga i alkoholnih pića. Ne podnosi napetost i sklon je nasilnom ponašanju. Afekat gnjeva u vrijeme izvršenja krivičnog djela bio je pojačan tabletama i alkoholom – izjavila je između ostalog vještak psihijatar Vukadinović Stojanović.

Ona je izjavila da se ubistvo Rolda možda i ne bi dogodilo da je Drljača upućen na liječenje još ranije.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

-Moje mišljenje je da je liječenje Drljače bilo potrebno, ali nije bilo ustanove u Srpskoj koja bi se brinula o optuženom, s obzirom na njegove godine- izjavila je vještak psihijatar.

 

 

Ranko Drljača, otac optuženog izjavio je danas pred sudskim vijećem da je njegov sin imao ozbiljnih problema zbog konzumacije alkohola i droga.-Molio sam sud i tužilaštvo da ga smjestimo u kliniku ili zatvor da ne bi naudio drugima kada je bio osuđivan zbog ranijih događaja, ali niko me nije slušao. Uoči ubistva vratili smo se iz Srbije, a Rade je nakon toga otišao i nisam znao mjesec dana gdje je. Na kraju sam čuo da je ubio tog čovjeka – ispričao je otac optuženog.

Aleksandar Jokić, advokat Drljače podsjetio je da je tokom ranijeg suđenja u drugom postupku Drljača bio osuđen na psihijatrijsko liječnje.

-Sudija je u presudi naveo da se Drljača treba liječiti, da je opasan, ali da nemamo uslove za njegovo liječenje. Mi kao društvo snosimo dio krivice i ta krivice se ne treba srušiti na Drljaču- rekao je Jokić zatraživši da se Drljača osudi na blažu kaznu od one koju predviđa zakon.

Tužilac Dalibor Vrećo tvrdi kako nema osnova za ublažavanje kazne optuženom, te je dodao da je Drljača osoba sklona nasilju i da ranija osuđivanost nije uticala da prestane činiti krivina djela.

Zlatko Andrej Rold, sin ubijenog Brune Rolda danas je izjavio da ne želi postaviti nikakav imovinski zahtjev za smrt oca, ali je istovremeno zatražio krivično gonjenje i kažnjavanje optuženog Drljače.

S obzirom da je Drljača priznao krivicu, neće mu biti suđenou redovnom postupku, a objava presude zakazana je za 5. jun ove godine.

Srpskainfo