Pojedini Banjalučani koji su imali preplatu za struju na povrat svog novca čekaju već mjesec dana, ali iz “Elektrokrajine” poručuju da će im trebati sigurno tri mjeseca da riješe sve zahtjeve građana.

Uplatili milione maraka više: Na POVRAT NOVCA od elektrodistribucija Srpske građani će čekati do tri mjeseca
FOTO: PREDRAG KLINCOV/ELEKTROKRAJINA

Snabdijevanje strujom u Srpskoj od 1. aprila preuzela je Direkcija za javno snabdijevanje “Elektroprivrede RS”, a dosadašnje elektrodistribucije su reorganizovane i više ne fakturišu struju građanima.

Međutim, na računima pet elektrodistributivnih preduzeća, kako se procjenjuje, ostalo je nekoliko miliona maraka od potrošača koji su bili u preplati za struju. Ovaj višak novca građanima nije automatski vraćen, niti im se uračunava u novi račun za električnu energiju. Oni za to moraju podnijeti zvaničan zahtjev.

– U preplati sam 65 KM i prije mjesec dana sam predao zahtjev da mi novac bude vraćen, ali pare mi još nisu uplaćene na račun – ispričao je za Srpskainfo jedan Banjalučanin.

Veći broj izvršilaca

Samo u “Elektrokrajini” preplata potrošača, zaključno sa 31. martom, iznosila je 2,5 miliona maraka, od toga 2,4 miliona KM je novac građana.

Iz ovog preduzeća naveli su da je 96.283 njihovih korisnika uplatilo više nego što je moralo. Preciziraju da čak polovina kupaca ima preplatu do jedne marke, a oko 20.000 potrošača pretplatu veću od 20 KM.

– Ogromna aktivnost nam je potrebna da bismo presjekli ovo stanje. U početku je bilo određenih nesnalaženja i manji broj angažovanih radnika, jer ovaj problem nije iz tekućih poslova. Veliki je broj zahtjeva, svaki moramo pojedinačno proknjižiti, evidentirati, i to traži vremena. Sada smo povećali broj izvršilaca i vjerujem da ćemo u naredna dva do tri mjeseca potpuno završiti ovaj posao – rekao je v.d. direktora Dragan Čavić.

Dodaje da je dvije trećine kupaca do sada tražilo da im pare budu vraćene na račun, a ostali da novac bude uplaćen Direkciji za javno snabdijevanje.

Doboj

Srpskainfo je na ovu aktuelnu temu još prošle sedmice poslao pitanja i ostalim distributivnim preduzećima Pale, Bijeljina, Hercegovina, ali odgovore smo dobili samo od “Elektro Doboja”. Međutim, čak ni oni nisu naveli koliko na računu imaju novca građana koji su u preplati.

– Do 17. juna ukupno je obrađeno 314 zahtjeva za povrat preplate na tekući račun kupaca i 5.988 zahtjeva za prijenos preplate na nove naplatne brojeve kupaca Direkcije za javno snabdijevanje u ukupnom iznosu 539.692,28 KM – naveo je u pisanom odgovoru direktor Milenko Cvijanović.

Pozvao je kupce kojima preplata još nije vraćena, a podnosili su zahtjev, da im se ponovo obrate kako bi provjerili koji podaci nisu prepoznati kao ispravni.

– Napomenuli bismo da preplaćeni novčani iznos ni u kom slučaju neće zastarjeti i da kupci svakodnevno mogu da nam se obrate na uslužnim centrima ZP „Elektro Doboj“ a.d. Doboj kako bismo provjerili njihov trenutni saldo i protokolisali ispunjen obrazac za povrat, odnosno prijenos ukoliko se isti ustanovi, jer nam je prioritet da svim kupcima koji su redovno izmirivali svoje obaveze, i čak platili unaprijed, korektno vratimo više plaćeni iznos. Jedino apelujemo da, uz malo strpljenja, posjete naše uslužne centre i ispune propisani zahtjev za prenos ili povrat preplate kako bi se kreirala uredna dokumentacija – kaže Cvijanović.

Još jednom je poručio građanima da prilikom plaćanja obrate pažnju da tačno navedu podatke koje račune plaćaju i kome – Direkciji ili “Elektro Doboju“.

– Ipak, ukoliko kupci pogrešno ispune podatke o broju žiro računa, mogu podnijeti zahtjev na uslužnom centru za povrat, a on će biti realizovan u roku od najdalje sedam dana ukoliko zahtjevi i podaci na zahtjevu budu tačni – zaključio je Cvijanović.

KONFUZIJA

Iz Udruženja za zaštitu potrošača „Don“ napominju da je nastala konfuzija u vezi preplate za struju i da je trebalo pojednostaviti proceduru za povrat novca.

– Ljudi moraju otići u preduzeće, donijeti ličnu kartu, popuniti zahtjev i odlučiti da li taj novac da prebace Direkciji za javno snabdijevanje ili da im se on vrati na žiro račun. Procedura se sigurno mogla pojednostaviti i ubrzati putem mejla, kako građani ne bi morali lično dolaziti i stvarati redove. Mislim da bi tako bilo više zadovoljnih potrošača – ističe izvršna direktorka Murisa Marić.