LAKTAŠI, 26. maja – Sanacija crnih tačaka Piljagići, Tutnjevac i Ljubogošta na putevima u Srpskoj, na kojima je proteklih godina ugašeno desetine života počeće uskoro, a vrijednost planiranih radova je 1,1 milion maraka.

Tutnjevac1

U preduzeću “Putevi RS” kažu da su za ova tri opasna mjesta urađena stručna mišljenja i urbanističko-tehnički uslovi.

“U narednom periodu slijedi pribavljanje lokacijskih uslova i građevinske dozvole, a potom postupak javne nabavke za izbor izvođača radova na osnovu projektnog zadataka u kome će biti navedeni rokovi za izvođenje radova” – kažu u “Putevima RS”.

Dodaju da je planirana rekonstrukcija i rehabilitacija kolovozne konstrukcije sa ciljem otklanjanja nedostataka na putu koji dovode do saobraćajnih nesreća.

“Vrijednost planiranih radova iznosi oko 1,1 miliona maraka sa PDV-om” – istakli su u “Putevima RS” i dodali da do kraja godine nije u planu sanacija ostalih crnih tačaka na putevima u RS.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović ističe da je Srpska prva u regionu do sada sprovela projekat označavanja opasnih mjesta na saobraćajnicama i započela njihovu sanaciju.

“Na ova tri mjesta u proteklom periodu bilo je najviše nesreća sa smrtnim ishodom. S obzirom na to da je riječ o krivinama, radiće se rekonstrukcija krivine, te postavljanje novog asfalta kako bi prianjanje guma bilo bolje i da automobili poslije kiše ne izlijeću sa kolovoza” – rekao je Radović i dodao da će saniranje ove tri crne tačke sigurno doprinijeti smanjenju broja saobraćajnih nesreća i smrtnih posljedica.

Radović je istakao da je u prva četiri mjeseca ove godine na putevima u Srpskoj poginulo 26 osoba, što je za tri više u odnosu na isti period prošle godine, ali da je za razliku od lanjskih 169 teško povrijeđenih, ove godine taj broj za četrdeset  ljudi manji.

Prnjavorčanka Sanja S. koja svakodnevno putuje na posao u Banjaluku kaže da je krajnje vrijeme da se mjesto Tutnjevac na dionici Banjaluka – Prnjavor sanira.

“Osim toga što je riječ o krivini pa je samim tim taj dio puta rizičan, cijela dionica je dotrajala, a na asfaltu su se pojavile rupe koje dodatno otežavaju saobraćaj, pogotovo poslije kiše” – kazala je ova Prnjavorčanka.

Na putevima u Srpskoj do sada su identifikovane 24 crne tačke i 200 kilometara kritičnih dionica.

Projekti

U “Putevima RS” ističu da će do kraja godine raditi i projekat sanacije i označavanja opasnih mjesta na putnoj mreži RS za prošlu godinu.

“U planu je i izrada projekta sanacije i označavanja opasnih mjesta za ovu godinu” – naveli su u ovom preduzeću.

Izvor: Glassrpske/ Milijana Latinović