Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastat će se danas u Beogradu sa delegacijom političara iz Republike Srpske, koju predvode entitetska predsjednica Željka Cvijanović i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

Sastanak će biti održan u 11.00 sati u zgradi predsjednika Srbije na Andrićevom vencu.

Sastanku će prisustvovati i predsjednik Vlade RS Radovan Višković, predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, te predstavnici parlamentarnih stranaka u ovom bh. entitetu.

Predsjednica RS uputila je pismo predsjedniku Srbije u kojem je zatražila da organizuje sastanak na kojem će biti razgovarano o, kako je navela, spornom imenovanju novog visokog predstavnika u BiH.

Ona je u pismu navela da su u Sarajevu ambasadori zemalja članica PIC-a imenovali Schmidta na poziciju, ali je navela da je grupa ambasadora u BiH “bez ikakvog pravnog osnova, prisvojile sebi pravo da službeno imenuju visokog predstavnika čija je funkcija ustanovljena isključivo voljom strana potpisnica Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma”.

Cvijanović navodi da je ovaj čin izazvao zabrinutost i protivljenje institucija i političkih aktera u RS, te da je konstatovano da je potreban sastanak sa Vučićem.

Sastanku u Beogradu prisustvovat će i predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

N1