FOTO: RAS KOMBO

Zbog višemjesečnog odgađanja ročišta danas je u banjalučkom Okružnom sudu iznova počelo suđenje optuženima za ubistvo biznismena Slaviše Krunića i njegovog tjelohranitelja Žarka Pavlovića, piše Srpskainfo.

Suđenje je u više navrata odgađano zbog bolesti ranijeg člana vijeća, pa je zbog isteka vremena od 30 dana od posljednjeg održanog ročišta u skladu sa zakonom sudski proces počeo iznova.

Republički javni tužilac Snježana Petković pročitala je optužnicu, a zatim je uslijedila rasprava koja je u konačnici dovela do odgađanja ročišta.

Inače, u sličnim situacijama uobičajeno je da stranke u postupku, odnosno postupajući tužilac i advokati odbrane budu saglasni da se ne izvode dokazi ponovo i saslušavaju svjedoci koji su već saslušani, već da se samo izvrši čitanje izvedenih dokaza.

FOTO: ALTERNATIVNA TELEVIZIJA/YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: ALTERNATIVNA TELEVIZIJA/YOUTUBE/SCREENSHOT

Međutim, kako je u postupku protiv optuženih za teško ubistvo Krunića i Pavlovića došlo do promjene čak dva od tri člana sudskog vijeća koja su počela suđenje, odbrana je tražila da se nove sudije izjasne da li su u toku sa ovim predmetom, odnosno da li su preslušali audio snimke sa suđenja, jer video zapisa i nema.

Sudija i predsjednik vijeća Branimir Jukić zatim je dao pauzu od pet minuta kako bi se konsultovao sa novim članovima sudskog vijeća, ali je po povratku izjavio kako nije zakonska obaveza članova vijeća da se izjašnjavaju o tome da li su u toku ili ne sa predmetom, pa je ujedno pozvao advokate optuženih da se izjasne da li su saglasni sa čitanjem izvedenih dokaza.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Tatjana Savić, advokat prvooptuženog Benedija Đukanovića, istakla je kako je u svojoj karijeri imala sličnih situacija, te da se vijeće uvijek izjašnjavalo. Savićevu je ujedno interesovalo i kada su uopšte imenovani novi članovi sudskg vijeća, na šta je sudija Jukić odgovorio da su imenovani u septembru ove godine.

– Imamo dva nova člana vijeća i sasvim je ogično da se oni upoznaju sa predmetom i nije mi jasno zašto se ne mogu izjasniti o tome da li su se upoznali sa ovim predmetom ili ne – izjavila je advokat prvooptuženog.

Sudija Jukić: Ja ne mogu članove vijeća natjerati da se izjasne, ako oni to ne žele.

Advokat Savić: Onda predlažem da se ovo ročište odloži dok se članovi vijeća ne upoznaju sa predmetom.

Sudija Jukić: Zakon ne poznaje uslovnu saglasnost, tako da će ovo suđenje početki ispočetka.

Nakon ove rečenice sudije Jukića u raspravu se uključila republički javni tužilac Snježana Petković koje upozorila da su optuženi u pritvoru već dvije i po godine, da pritvor maksimalno može trajati četiri godine, te da ukoliko suđenje zaista počne ispočetka, postoji bojazan da će optuženi izaći iz pritvora.

Sudija Jukić: Šta ukoliko mi odložimo suđenje na mjesec dana, pa onda članovi vijeća kažu da su se upoznali sa predmetom, a ustvari nisu.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Advokat Savić: Pa ja vjerujem u ono što će sudije reći. Tražim odgodu suđenja, jer se ja ne mogu izjasniti u ime advokata Dragana Stupara koji danas nije prisutan. Odbrana takođe ne želi da idemo u novo suđenje, jer pritvor optuženima traje već dvije i po godine.

Sudija Jukić zatim je odgodio suđenje za 1. novembar.

Prema optužnici Republičkog javnog tužilaštva direktni izvršioci teškog ubistva Slaviše Krunića i Žarka Pavlovića bili su Benedi Đukanović i Željko Kovačević koji je ubijen tokom mučkog napada.

Saučesnici u ubistvu bili su Emilio Baldo i Rodoljub Gajić, koji su prema optužnici, dojavljivali informacije o kretanju Krunića i članova njegovog obezbjeđenja.

Ubistvo Krunića i Pavlovića dogodio se u večernjim časovima 22. aprila 2019. godine u Glamočanima kod Banjaluke.

Na optužnici je i Rodoljub Gajić, bivši radnik “Sektor sekjuritija” koji se tereti da je Kovačeviću odavao informacije o kretanju Krunića.

1 KOMENTAR

Comments are closed.