LAKTAŠI, 07. septembra – Smatra se jednim od najboljih začina za srce jer smanjuje nivo holesterola – bosiljak.

bosiljak

Bosiljak je začin koji ima fantastičan uticaj na zdravlje i organizam. Ublažava prehladu, doprinosi zdravlju srca, bubrega, očiju i zuba, a pomaže i u liječenju raka.

Ublažava simptome prehlade

Budući da bosiljak ima antibakterijske osobine, lišće bosiljka je efektno u liječenju upala i temperature. Skuvajte lišće bosiljka u čaju i polako pijte.

Liječi upaljeno grlo

Ako imate upalu grla, dobro je grgljanje mlake vode u kojoj je bio potopljen bosiljak. Djelovaće protivupalno i olakšati simptome upale.

Doprinosi zdravlju srca

Unosom bosiljka u organizam smanjuje se nivo holesterola i smatra se jednim od najboljih začina za srce. Smanjuje rizik od srčanog udara i kardiovaskularnih bolesti.

Poboljšava rad bubrega

Bosiljak jača bubrege i odličan je u borbi protiv kamena u bubregu.

Liječi infekcije u ustima

Infekcije i čirevi koji se mogu pojaviti u ustima je dobro u prvu ruku liječiti žvakanjem listova bosiljka.

Ublažava otok

Namažite kašičicu paste od bosiljka na otok od uboda insekta.

Održava zdravlje zuba

Za one koji pate od problema krvarenja desni, lošeg daha i propadanja zuba, bosiljak se pokazao dobrim saveznikom. Antibakterijske i antibiotske osobine bosiljka mogu pomoći u sprečavanju takvih oralnih bolesti.

Štiti DNK

Listovi bosiljka sadrže mnoštvo fitonutrijenata i antioksidanasa, koji štite ćelije DNK od oštećenja nakon izlaganja ultraljubičastim zracima.

Pomaže u liječenju raka

Bosiljak steže vene koje dopremaju hranljive supstance tumorima koji uzrokuju rak, a sam po sebi pomaže u lečenju brojnih vrsta raka, uključujući rak dojke.

 

Nezavisne