PRNJAVOR, 25. avgusta – Institucije u Republici Srpskoj ponovo su zakazale, a rezultat njihovog nerada je nova tragedija koja se tokom vikenda dogodila u mjestu Crkvena kod Prnjavora.

Srpskainfo saznaje da je Zoran Spasojević (56), koji je mučki nožem ubio suprugu Draganu (53), a zatim izvršio samoubistvo u podrumu porodične kuće, zbog zavisnosti od alkohola i bolesne ljubomore imao izrečenu mjeru obaveznog psihijatrijskog liječenja, ali institucije su na njega jednostavno zaboravile.

Odlično obavješteni sagovornik Srpskainfo podsjetio je da ovo nije prvi put da osoba kojoj je izrečena mjera obaveznog psihijatrijskog liječenja umjesto u ustanovi bude na slobodi, jer u Republici Srpskoj navodno ne postoji ustanova u koju bi se smjestili ovakvi pacijenti.

– U pitanju je začarani krug unutar više institucija odnosno sudova i medicinskih ustanova, centra za socijalni rad i psihijatrijske klinike, gdje se radi po principu gluvih telefona i po sistemu “brigo moja pređi na drugoga”. Tek kada se dogodi tragedija onda se svi hvataju za glavu i traži krivac, i tako u krug – objašnjava naš sagovornik.

Novac

Dodaje da bi u konkretnom slučaju onaj ko je donio rješenje o obaveznom liječenju morao da insistira na njegovom sprovođenju, ali da to za sobom povlači materijalne troškove od kojih svi bježe.

– Bitno je da mi imamo novaca za sve drugo, ali ne i za ono što nam je preko potrebno, a to je mentalno zdravlje stanovništa, koje je sve gore – zaključio je sagovornik Srpskainfo.

Nova žrtva nakaradnog sistema u kojem živimo nažalost je bila Dragana Spasojević (53) iz Crkvene kod Prnjavora. Majka troje djece kojoj se život pretvorio u pravi pakao zbog bolesno ljubomornog supruga nasilnika.

Ubijena Dragana (53) godinama se pokušavala izboriti s nasilnikom, ali bez uspjeha, jer je sistem zakazao, kao i u mnogi drugim slučajevima koji su bili i koji će, plašimo se, tek biti.

Naslućivala najgore

Sedmicu uoči teškog zločina koji je porodicu zavio u crno svojim roditeljima je rekla gdje da je sahrane!

– Svi smo bili svjedoci onoga kroz šta je prolazila Dragana. Sjećam se da smo odlazili u njenu prodavnicu i ona je plačući govorila kako više ne zna šta da učini. U to vrijeme nije imala izbora gdje da pobjegne, a kada ga je konačno našla, onda je mučki ubijena – ispričala je poznanica pokojnice.

Zbog nasilja u porodici Spasojevića često je intervenisala i policija, ali naši zakoni i presporo pravosuđe su takvi da nasilnici vrlo lako prolaze nekažnjeno ili izbjegavaju odlazak na izvršenje izrečenih kazni.

Istovremeno, nasilnici se vraćaju u porodične domove i nastavljaju se iživljavati, sve do trenutka kada se ne dogodi tragedija poput ove u Crkveni.

– Taj dan kada se dogodilo ubistvo trebao je biti posljednji dan Dragane u toj kući. Sigurno je da je to Zoran znao kada se odlučio na svoj posljednji čin – ispričala je poznanica pokojnice za Srpskainfo.

Smrt u prodavnici

Beživotno tijelo nesrećne žene u prodavnici, koja se nalazila u prizemlju porodične kuće, pronašla je radnica. Šokirana žena zapomagala je ugledavši tijelo, nakon čega je obaviještena policija.

FOTO: TVK3/YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: TVK3/YOUTUBE/SCREENSHOT

Ubrzo je u podrumu porodične kuće pronađeno i Zoranovo tijelo.

Uviđajem je utvrđeno da se ubio strujnim udarom.

Obdukcija ubijene Dragane otkrila je da se žrtva branila od napada nožem, ali nažalost u tome nije uspjela.

GOSTI U KAFANI SLUŠALI JAUKE

Srpskainfo saznaje da se u vrijeme dok je Zoran Spasojević nožem ubadao svoju suprugu Draganu u prizemlju porodične kuće, odnosno prostorijama prodavnice, nedaleko od mjesta zločina nalazi kafana u kojoj je bilo više gostiju.

Nažalost, niko od njih nije ni pomislio da ode do prodavnice i pomogne nesrećnoj ženi. Komentar je bio da je to kod Spasojevića svakodnevica.

– Niko nije reagovao, jer su i njihove komšije navikle na jauke i galamu iz kuće – izjavio je mještanin za Srpskainfo.