LAKTAŠI, 27. decembra – Stanovnicima laktaškog sela Boškovići već nekoliko mjeseci veliku štetu čine psi lutalice, koji kolju domaće životinje i siju strah među stanovništvom.

 

Na udaru pasa lutalica najviše su ovce i kokoške, a ni ljudi nisu bezbjedni.

Ivana Trivić iz Boškovića kaže da se obraćala mnogim institucijama u Laktašima i Banjaluci, ali bez uspjeha.

– Psi siju strah i ljudima i domaćim životinjama u našem selu. Oni nas opsjedaju, napadaju, djecu ne smijem pustiti iz kuće bez pratnje starijih. Ovce ne mogu biti na njivi bez čuvara. Dve naše ovce psi su rastrgali, kokoške hvataju, ne znamo kome više da se žalimo i šta da radimo – rekla je Trivićeva, koja se pismom obratila „EuroBlicu“.

Ona podsjeća da su ovi problemi počeli prije 3 mjeseca kada je 10-tak pasa lutalica napalo stado ovaca na ispaši i od tada više ne odlaze i sela svakodnevno čineći velike štete.

– Zvala sam Azil za pse u Banjaluci, gdje mi je preporučeno da se obratim opštinskoj upravi Laktaši. Tu sam dobila odgovor da su i oni nemoćni i preporučili da sami čuvamo svoju stoku, jer komunlni policajci navodno ne mogu loviti pse. Javnost i mediji su nam posljednja nada da će neko to shvatiti i reagovati na pravi način – smatra Trivićeva.

Isto govore i njene komšije te ostali meštani Boškovića. Vida Trivić ima tragično iskustvo. Ona kaže da je njen suprug Obrad, prije dva mjeseca preminuo u pokušaju da odbrani ovce od pasa lutalica.

– Čuo je lavež, istrčao iz kuće i video da psi napadaju ovce. Obrad je imao srčanih problema, potrčao je za psima uz veliku uzbrdicu i umro 2. oktobra. Nađen je mrtav nekoliko sati kasnije, na njivi sa kamenom u ruci – rekla nam je Vida.

Ona napominje da svoje ovce ne pušta upravo iz straha od pasa. Na štete od pasa lutalica ukazuju i Borka, Nenad, Draško i Zvjezdana Trivić te ostali sagovornici „EuroBlica“ u laktaškom selu Boškovići.

 

– Neshvatljivo je da se moramo plašiti pasa, a ne smijemo da se branimo. Takvi su valjda propisi. Pse niko neće da hvata, a strogo je zabranjeno da se na njih puca jer su nam odmah za petama različita udruženja za zaštitu životinja. Pitam, gdje su oni sada da vide poklane ovce, kokoške, ljude koji su na ivici ludila, ne znam šta da radimo i kome više da se obraćamo – kategoričan je Nenad Trivić, ljut na državne, republičke i opštinske institucije te udruženja zaštitnika životinja koji, smatraju sagovornici „EuroBlica“ u Boškovićima, problem posmatraju jednostrano.

– Više nemamo izbora, ili ćemo morati da se naoružavamo, čuvamo straže i pucamo na pse, a kome zbog toga nije pravo, neka dođe, pohvata ove krvoločne životinje i vodi ih gde mu volja. Našu štetu niko ne shvata ozbiljno nego samo ponavlja da je to prirodni lanac ishrane i da to moramo tako shvatiti pa kako nam bude. I puška je u prirodnom lancu odbrane – kažu očajni stanovnici, posebno stočari u Boškovićima.

U opštini Laktaši kažu da će u Boškoviće hitno otići komunalni policajci i druge opštinske službe nadležne za ovaj problem.

Oni će provjeriti navode mještana i preduzeti efikasne mjere, poručuje načelnik opštine Ranko Karapetrović.

Štete u cijelom regionu

U mnogim sredinama u Lijevče polju i Potkozarju mještani ukazuju na probleme koje stvaraju psi lutalice.

Oni tokom zime čine veliku štetu jer kolju domaće životinje. Najdrastičniji primeri su u Žeravici, Turjaku, Kozincima i Gornjoj Jurkovici kod Gradiške gdje su psi ove godine zaklali nekoliko desetina ovaca.

Enveru Demirači iz okoline Gradiške pri su prepolovili stado ovaca. Štetu niko nije naplatio, a problem se stalno ponavlja.

(EuroBlic)