LAKTAŠI, 08. januara- Za devet mjeseci ove godine, u Srpskoj je sklopljeno 3.430 brakova, dok su razvedena 632 braka, podaci su Zavoda za statistiku RS.

RAZVOD POD STARE DANE Tačku na brak stavili nakon pet i po decenija zajedničkog života
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Kako su u ovom zavodu potvrdili za Srpskainfo, a prema posljednjim podacima kojima raspolažu, brak koji je razveden nakon najdužeg zajedničkog života supružnika, trajao je cijelih 56 godina.

U trenutku brakorazvodne parnice, suprug je imao 80, a supruga 74 godine.

– Druga dva najduža braka koja su razvedena u 2019. godini trajala su 56, odnosno 48 godina. U prvom slučaju, mladoženja je bio star 77, a mlada 70 godina, a u drugom 70 i 69 godina – rekao je za Srpskainfo v. d. direktora Zavoda za statistiku RS Radosav Savanović.

S druge strane, najkraći brak koji je razveden pomenute godine, trajao je samo pet mjeseci, a tačku na zajednički život stavili su muž koji je bio star 79 i žena od 67 godina.

Pored ovog slučaja, dva najkraća braka koja su razvedena u pretprošloj godini trajala su mjesec i deset dana, te mjesec dana.

Kad je riječ o najstarijim supružnicima koji su se pretprošle godine upisali u knjigu vjenčanih, novopečeni muž je imao 90, a mlada 82 godine, dok je oboma ovo bio drugi brak. Na ludi kamen u 2019. godini stala su i još dvojica mladoženja u devetoj deceniji života, a koji su u trenutku sklapanja braka imali 87 i 89 godina, te dvije mlade stare 73 i 82 godine.

Zanimljivo je da je supružnicima – mužu od 89 i ženi koja je imala 79 godina, ovo bio prvi brak.

– Kada je u pitanju starost mladoženje i nevjeste prilikom zaključenja braka, najstariji mladoženja imao je 90 godina, a najstarija nevjesta 86 godina. Najmlađi mladoženja i nevjesta imali su po 15 godina – istakao je Savanović.