GRADIŠKA, 29. maja – Milan Vujić, Simo Borković i Nikola Gligić iz Gradiške, prošlog vikenda upecali su crnu ribu u Savi kod Gradiške.

Crna-riba-ulovljena-na-udicu-foto-Milan-Pilipovic

Ovaj trojac brzo je među kolegama ribolovcima razglasio vijest jer je za njih to prvo iskustvo ulova nesvakidašnje ribe. Teška je, kaže Vujić, nekoliko stotina grama, dugačka dvadesetak centimetara. Ulovljena je udicom, u naselju Poloj kilometar uzvodno od grada.

– Svi smo se začudili jer nikada prije nismo vidjeli crnu ribu. Izvukli smo je iz riječne dubine od nekoliko  metara. Ni po čemu se, osim boje, ne razlikuje od drugih vrsta ribe. Kome god smo to ispričali i pokazali crnu ribu, svi su se zapanjili, čak i najiskusniji ribolovci koji žive na Savi – rekao je Vujić.

foto Milan Pilipović/RAS Srbija

Milan Vujić

U literaturi se može pronaći podatak da u čistim rijekama i jezerima u BiH, na dnu živi vrsta soma, poznatija kao manić, crne boje koja može porasti do 20 centimetara i koja, zavisno od ambijenta, mijenja boju.

Boris Rađen Barba, jedan od najpoznatijih gradiških ribolovaca pojasnio je za „EuroBlic“ da se crna riba pojavila u Savi prije tri godine i da je to predstavljalo veliko iznenađenje i nepoznanicu za sve njih.

– Radi se o somu koji se uveliko razlikuje od ustaljene, nama poznate vrste. Crna riba je veoma pohlepna, veliki je grabešljivac, uzima sve što se baci u vodu, od crva do kukuruza. Ima razvijeno zubalo, nesrazmjerno velika usta i predstavlja neukrotivu štetočinu u vodi – smatra Barba.

Ovaj ribolovac i savski alas, pojavu crne ribe, pored ostalog, pripisuje klimatskim promjenama, fekalijama i hemijskim sredstvima koja u rijeku dospjevaju iz velikih gradova ili sapiranjem njiva i voćnjaka.

 

 

Srpskainfo