LAKTAŠI, 22. juna – Ako provirite kroz prozor i pogledate u nebo primetićete da nije plave boje, barem nije plavo kao što ga pamtimo. Više je sivkasto, iako nema oblaka i kiše u najavi. Stanovnici Maglajana kažu kako su juče u popodnevnim časovima doživjeli da čak i vjetar koji je iznenada zaduvao bude sive boje.

Nebo nije plave boje Foto: Profimedia

Mediji u BiH i Hrvatskoj pišu da pored zagađenja sa kojima se bore svi gradovi u regionu, nije jedini problem i razlog zašto nebo nije plavo.

Meteorološkinja Nea Blažević za “N1” objasnila je da uprkos vedrini građani ne vide plavu boju na nebu. Naime, u pitanju je velika količina pustinjske prašine i peska koji čine da je atmosfera “zamućena”, a samim tim vidljivost smanjena.

“Nekoliko puta godišnje, a što je potpuno normalna pojava, ovom delu sveta atmosferskim procesima dođe pesak iz Sahare. Zbog toga je vazduh zagađeniji”, rekao je Anes Podić iz Eko Akcije.

Ovo je bezopasna i prirodna pojava koja će se nastaviti u naradnim danima. Isto tako, ako primetite da je automobil prljaviji nego što jeste, ovo je jedan od razloga.

Godnama slušamo o toplom talasu iz Sahare, ali sa toplim talasom pojavljuju se i druge nus posledice, jedna od njih je smanjena vidljivost i nebo koje nije plave boje.