Ministarstvo rada i socijalne politike Federacije BiH preporučilo je poslodavcima da zbog vremenskih neprilika izazvanih visokom temperaturom vazduha sprovedu posebne mjere zaštite kojima će spriječiti nastupanje štetnih posljedica po zdravlje radnika.
Radnici - Foto: RTRS

RadniciFoto: RTRS

Јedna od preporuka poslodavcima je da razmotre mogućnost prekida obavljanja poslova na otvorenom u periodu od 12.00 do 16.00 časova, te nastavak rada poslije 16.00 časova.

– Ukoliko je proces rada takav da ovo nije moguće primijeniti, Ministarstvo preporučuje poslodavcima da radnicima koji obavljaju poslove na otvorenom početak radnog vremena pomjere na 6.00 časova ujutro – saopšteno je iz federalnog Ministarstva rada i socijalne politike.

Preporuka poslodavcima je da tokom ovih vremenskih neprilika omoguće korištenje godišnjeg odmora radnicima sa dijagnostikovanim hroničnim oboljenjima, kao i odsustava u skladu sa zakonom, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu.

Poslodavcima je preporučeno i da izvrše organizaciju radnog vremena, te utvrde raspored tako da njegov početak prilagode vremenskim prilikama.

– Osim toga, poslodavci bi trebali da omoguće adekvatnije oblačenje radnika u ustanovama, preduzećima, kao i organima vlasti, te drugim pravnim licima, kao i adekvatno oblačenje na službenim događajima /sjednice parlamenta, vlade i slično/, prilagođeno visokoj temperaturi – naveli su iz Ministarstva rada i socijalne politike FBiH.

RTRS