Raste broj penzionera iz cijele BiH koje trgovci zavaravaju pričom o besplatnom medicinskom pregledu u njihovom domu, dok im, u stvari, prodaju masažere po paprenim cijenama.

Korak dalje u PREVARAMA PENZIONERA: Nude im besplatan pregled, a onda ih ojade
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Iz prijedorskog Udruženja za zaštitu potrošača DON upozoravaju da nesavjesni trgovci koriste ovako tešku krizu da bi obmanuli građane i ostvarili višestruku dobit. Pod izgovorom besplatnog pregleda, oni penzionerima ulaze u kuću, a od njih izlaze najčešće s kaparom i potpisanim ugovorom o kupovini skupocjenog proizvoda.

– Trgovci koriste marketinške trikove, zovu penzionere i nude im besplatan pregled, a naši stariji građani misle kako im dolaze doktori i pristupaju s povjerenjem. Ovo je i ogromno upozorenje građanima da paze koga puštaju u kuću – naglašava izvršna direktorka “DON”-a Murisa Marić.

Starijim građanima, koji uglavnom stanuju sami, na ovaj način se pretežno prodaju “ljekoviti” masažeri, koji koštaju između 1.000 i 2.000 maraka.

– Penzionerima se ne govori o štetnosti masažera, već samo da ih je potrebno koristiti mjesec dana kako bi se vidjeli efekti, a samim tim i preskočio rok od 15 dana za odustajanje od kupovine – pojašnjava Marićeva.

Ona još jednom napominje da je prvih 15 dana ključno za reakciju, jer po zakonu potrošač ima pravo da u tom periodu jednostrano raskine ugovor.

– Penzioneri često ne znaju ni šta su potpisali, niti da im se svakog mjeseca odbija novac od ionako male penzije. Ova prestrašna priča je uzela maha u cijeloj BiH i mi trenutno imamo 13 takvih predmeta u kojima štitimo prava potrošača – ističe sagovornica Srpskainfo.

Ona poziva građane da se obrate ovom udruženju za pomoć na telefon 052/231-155 ili info@donprijedor.org, svakim radnim danom.

Iz Udruženja “DON” podsjećaju da su jednoj firmi iz Srbije, sa sjedištem u Bijeljini, uspjeli stati u kraj i oni su se povukli s našeg tržišta, ali su nažalost, prije toga ojadili na hiljade potrošača.

Srpskainfo