Domaći ugostitelji u potrazi su za recepcionerima, sobaricama, konobarima, kuvarima, poslastičarima, roštilj i šanker majstorima, pa čak i knjigovođama i električarima.

Ovo su samo neka od zanimanja za kojima vlada potražnja u hotelima i restoranima sa područja banjalučke regije, prije početka ljetne sezone. Svoju ponudu radnicima poslodavci iz sektora turizma predstaviće na Sajmu zapošljavanja, koji će 21. aprila biti održan u Banjaluci, u prostorijama Privredne komore RS.

Do sada su se prijavila 23 privredna subjekta, a kapacitet je do 50 učesnika, potvrdili su nam u Udruženju trgovine i turizma pri Komori.

– Prosječna plata u ugostiteljstvu, u prvom kvartalu ove godine, kretala se od 800 do 900 KM. U poređenju sa zadnja tri mjeseca prošle godine, to je povećanje od nekih stotinu maraka – podsjetila je sekretar Udruženja Dragana Šobot.

Nakon Banjaluke, najavljuje ona, u planu je organizacija sajma i u drugim krajevima Srpske.

Sajam zapošljavanja zajednička je aktivnost Privredne komore RS, Zavoda za zapošljavanje RS, Ministarstva trgovine i turizma RS, Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma  HoReCa RS i USAID Turizam projekta.

Organizatori napominju da se turistička industrija u Republici Srpskoj razvija velikom brzinom, te da turistički pokazatelji za prve mjesece 2022. godine pokazuju ohrabrujuće trendove i porast dolazaka turista.

S druge strane, ugostitelji i drugi pružaoci usluga u turizmu suočavaju se sa sve većim nedostatkom kvalitetne radne snage.

Direktor Odjela za ekonomski razvoj Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u BiH, Karl Vurster, ocijenio je da BiH ima dosta toga da ponudi u turizmu, ali poručio da i poslodavci u ovom sektoru moraju ponuditi mnogo bolje uslove radnicima, prije svega, veću platu i dugoročne i fleksibilnije ugovore.

Srpskainfo