LAKTAŠI, 06. juna – AccuWeather za leto ove godine u Evropi predviđa da će biti izrazito toplo, i sa opasnim prodorima žestokih oluja. U svom izveštaju navodi da će se područje dugotrajne vrućine protezati od Portugala i Španije do Poljske i Mađarske.

 

Sorti_klima_na_balkanu_vesti_blic_safe_sto

– Vrućina će biti dugotrajnija nego prošlog leta kad su rekordne temperature merene u delovima Portugala, Belgije, Nemačke i Skandinavije, ali su trajale, generalno, oko nedelju dana – napisao je Erik Lester, jedan od AccuWeatherovih vodećih meteorologa.

FOTO: MITAR MITROVIĆ / RAS SRBIJA

Naveo je da se temperature više od 38°C mogu očekivati na potezu od severne Francuske, Belgije, prema Poljskoj, Slovačkoj i Mađarskoj. Meteorolog Tajler Rojs izjavio mu je i to da bi se temperature više od 40°C mogle očekivati u delovima istočne i južne Francuske, i to tokom i jula i avgusta, a da će najgore biti u Portugalu i Španiji, gde je moguće da zareda nekoliko dana s temperaturama od 43°C i više. Ipak, vrućine neće pržiti kompletnu Evropu. Jedno od područja koje će proći bolje nego ranijih godina biće Skandinavija, i zbog normalnijih temperatura i zbog normalnijih količina padavina.

Prošlog leta tamo je palo manje od 50 odsto proseka kiše, dok će ove to biti između 70 i 100 odsto, što znači da ovog leta napokon ne bi trebalo biti užasnih naslova o požarima unutar severnog polarnog kruga. Vrućine ne bi trebalo da budu tako brutalne ni na Balkanu, ali uz vrlo nezgodnu cenu – na potezu od Grčke sve do Srbije i Rumunije na sever, te Bugarske na istok, ovde se predviđaju strašne grmljavine i oluje.

– Ove oluje doneće brojne gromove, poplave i razorne vetrove. Najsnažnije oluje biće u stanju da postanu strašni tornado”, kazao je Rojs.

Balkan time, očigledno, ne bi trebalo da bude zahvaćen, bez obzira što je AccuWeather ovaj deo teksta ilustrovao fotografijom posledica oluje u Zagrebu sredinom maja ove godine, ali je napomenuo da se atmosferski poremećaji kao sporedne posledice tih žestokih oluja, mogu očekivati duž Mediterana, te po delovima istočne Evrope i Rusije. To bi sve zajedno trebalo da znači ono što se vidi i na generalnoj prognostičkoj karti za ovo leto.

Tu se vidi da će, od zapada prema istoku, u Škotskoj biti normalno vreme, u Irskoj i ostatku Velike Britanije moguća suša, na Pirenejskom poluostvru vrućine i požari, u Francuskoj talasi vrućine, osim u Bretanji i okolini, te područje talasa vrućina po celoj srednjoj Evropi. Tu se vidi i da je po Italiji i zapadnom Mediteranu za očekivati prosečne temperature, a od Iraka, Sirije, preko Turske, Grčke, Makedonije, Srbije i BiH žestoke oluje. Hrvatska se prema toj karti nalazi tačno na granici između područja talasa vrućine i ekstremne vrućine, te opasnih oluja koje će harati Balkanom, takođe uz talase vrućina.

FOTO: N. MIHAJLOVIĆ / RAS SRBIJA

Kompanija “Veder”

Širom Jugoistočne Evrope u junu se očekuju niže temperature od prosečnih, dok se u severozapadnoj Evropi očekuju više temperature od prosečnih, saopštila je danas kompanija Veder.

U junu se u Britaniji, južnoj Skandinaviji, Nemačkoj, na Pirinejskom poluostrvu, u Francuskoj i u Alpima očekuju više temperature od prosečnih, dok se u jugoistočnoj Evropi očekuju niže temeperature od prosečnih, preneo je Rojters.

U julu i avgustu se u pretežno svim delovima Evrope očekuju više od prosečnih temperatura, osim u Britaniji i na zapadu Pirinejskog poluostrva, Francuske i Alpa, saopštila je kompanija Veder u vlasništvu IBM.

 

Blic