NOVI SAD, 06. juna – Tim studenata novosadskog Fakulteta tehničkih nauka “PMG robotics” osvojio je prvo mesto na ovogodišnjem takmičenju “EUROBOT 2019” u Francuskoj i time Srbiju učinio najboljom u ovoj oblasti među ekipama iz celog sveta.

1871489_studenti-ftn-iz-novog-sada-foto-facebook-eurobot_ls

Tim “PMG robotics”, koji čine studenti četvrte godine Mehatronike Želimir Trišić, Slađan Plavšić, Milan Beadar, Petar Knežević, Andrej Jusupović, Danilo Lazić, Đorđe Dostanić i Branko Jekić, nakon pet takmičarskih rundi plasirao se u razigravanje (plej-of) sa još sedam timova a u finalnom meču naš tim pobedio je ruski tim “Riset” sa Skolteč kosmičkog centra, Instituta za nauku i tehnologiju iz Moskve i osvojio “EUROBOT 2019”.

Iz tima profesora sa Departmana za industrijsko inženjerstvo i menadžment koji su pripremali studente ističu da je ovo 19. put da studenti FTN-a predstavljaju Srbiju na “EUROBOT-u” i da su svake godine imali zapažen uspeh, zauzimajući više puta drugo, treće i četvrto mesto.

– Ove godine su Srbiju učinili prvakom u ovoj oblasti u veoma jakoj konkurenciji zemalja sveta, i kada je u pitanju znanje, i kada je u pitanju oprema od koje su sačinjeni roboti – objašnjava jedan od mentora našeg tima doc. dr Jovica Tasevski.

Njegov kolega prof. dr Branislav Borovac ističe da su studenti više od pola godine intenzivno radili na robotima i svojim uspesima su, pored znanja, pokazali i svoju istrajnost i posvećenost rešavanju zadatka.

-Svako može jedanput da napravi uspeh ali kada on dolazi u kontinuitetu, to je dokaz da je dobar i kvalitetan rad iza njih, što nas veoma raduje – naglasio je prof. dr Borovac.

Tim FTN na
FOTO: PROMO / PROMO
Tim FTN na “EUROBOT 2019”

Direktor Departmana za industrijsko inženjerstvo i menadžment prof. dr Bojan Lalić nije krio zadovoljstvo povodom uspeha srpskih studenata koji su, prema njegovim rečima, ponos Škole robotike, Departmana i Fakulteta tehničkih nauka.

-Kada postoji oblast u koju se ulažu milijarde i koja je paradigma savremenog pristupa nauci i digitalnoj transformaciji industrije – a to je robotika, i kada se popnete na najviše mesto na takmičenju sa sebi sličnima, a ipak sa ne tako dobrom idejom i realizacijom kao što je vaša, onda reči samo sputavaju sjaj odličja. Pobeda inteligencije, snage, volje, snova, znanja i ljubavi prema tehnologijama koje će doneti bolje sutra jeste pobeda koja otvara nove horizonte za takmičenja u budućnosti. Ali će ta takmičenja biti u realnom svetu, a nagrada će biti posao koji volite i koji vam omogućava da svi oni koje volite lepo žive sa vama. Ponosni roditelji znaju koliko je to važno i koliko im ovi trenuci znače – poručio je studentima prof. dr Bojan Lalić.

FTN
FOTO: PROMO / PROMO
FTN “EUROBOT 2019”

Podsetimo, takmičenje “EUROBOT 2019” je održano u gradu La Roš sir Jon od 30. maja do 1. juna i okupilo je 33 tima iz 16 zemalja Evrope, Afrike, Azije i Severne Amerike. Srbiju je predstavljalo tri tima koja su pobedila na Nacionalnom takmičenju: “PMG robotics”, “Memristor” i “Proboteč” sa Fakulteta tehničkih nauka.

Tema ovogodišnjeg takmičenja bila je “Atom fektori”, u čast Dmitriju Mendeljejevu, velikom hemičaru, koji je pre 150 godina revolucionarno promenio naša shvatanja materije i napravio klasifikaciju hemijskih elemenata. Roboti su imali zadatak da na terenu izvedu akcije koje simbolično predstavljaju eksperiment, vrše klasifikaciju i merenje atoma i mnoge druge stvari potpuno autonomno.

FOTO: PROMO / PROMO
“EUROBOT 2019”

Studenti FTN-a sa “Pandom” drugi u Rumuniji

Studenti FTN-a sa Katedre za elektroniku, Departmana za energetiku, elektroniku i telekomunikacije učestvovali su na međunarodnom takmičenju ”Hard&Soft 2019” u Sućavi (Rumunija) od 18 do 26. maja.

FTN Panda
FOTO: PROMO / PROMO
FTN Panda

Zadatak ovogodišnjeg takmičenja bio je da se napravi autonomni robot ili uređaj koji će pomoći starijim osobama ili deci sa posebnim potrebama. U konkurenciji od 15 ekipa, tim FTN-a osvojio je drugo mesto sa projektim rešenjem ”Panda”. Članovi ekipe bili su studenti Jana Perić, Andrea Romanić, Stefan Tambur i Aleksandar Hašović predvođeni saradnikom u nastavi Milanom Božićem (vođa ekipe) i asistentom Markom Vasiljevićem Toskićem (mentor ekipe) sa usmerenja Primenjena elektronika.

 

Blic