LAKTAŠI, 23. jula – U lijevčanskim naseljima, bez obzira na epidemiološke poteškoće, vjerno čuvaju narodne običaje i svoju tradiciju igre, pjesme i okupljanja.

MLADI NASTAVILI TRADICIJU Lijevčanska sela čuvaju narodne običaje
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Ispred društvenog doma u Mjesnoj zajednici Krajišnik kod Nove Topole, sredinom jula održano je tradicionalno mašalanje.

Ovaj običaj oni godinama organizuju uoči Petrovdana, velikog pravoslavnog praznika.

Mještani koji su ovom prilikom masovno proslavili Petrovdan kažu da je viševijekovna tradicija mašalanja u njihovom mjestu prekinuta prošle godine. Ipak, ove godine oni su nastavili organizovanje programa.

Petrovdanske lile

Kod Srba postoji običaj da se uoči Petrovdana pale lile, koje se prave od mlade kore divlje trešnje ili breze. Obično se to radi na mjestima gde se narod okuplja, na trgovima, raskršćima i u tome učestvuju djeca i omladina.

U djetinjstvu smo se uvijek radovali Petrovdanu zbog mašalanja, to je za nas bilo neopisivo slavlje. Dokle god je lila gorila, trčali smo unaokolo i nosili čarobnu buktinju osvjetljavajući put, ispričali su za Srpskainfo stanovnici Nove Topole i Krajišnika.

Oni ovaj drevni običaj sada prenose na potomke, svjedočeći kako je to bilo prije, kada su oni bili djeca.

– Mašalanje je jedan od običaja koji se najviše ukorijenio u tradiciju srpskog naroda u Lijevče polju i Potkozarju. U inat mnogim nedaćama, čak i u ratno vrijeme, ovaj običaj uoči Petrovdana je poštovan, o mašalanju se uvijek govorilo, objašnjavao smisao, upućivale poruke djeci i mladim generacijama – rekao nam je Davor Simišić, predsjednik Centralnog KUD-a “Lepa Radić”.

Mašalanju je prethodio kulturno-umjetnički program u društvenom domu kojeg su organizovali Centralni KUD “Lepa Radić” Gradiška, Omladinski KUD “Petar Kočić” Nova Topola i stanovnici Mjesne zajednice Krajišnik.

Takođe, petrovdanske svečanosti organizovane su u još nekim mjestima lijevčanskog i potkozarskog kraja. Među najznačajnijim manifestacijama očuvanja tradicije i običaja su u Grbavcima, Turjaku, Lamincima, Rogoljima, Vrbaškoj, Podgradcima i drugim mjestima.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

– Programi koji su već oživljeni dokaz su odlučnosti svih generacija, najviše omladine, da nadoknadi propušteno zbog korone, a društveni život podigne na viši nivo. To je veoma optimistično i vrijedno svake pohvale – smatra Davor Simišić, jedan od najvrijednijih organizatora.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Narodno vjerovanje

Paljenje vatre i lila simbolično podsjeća na vremena kada su hristoborni carevi progonili i mučili hrišćane, vezujući ih za drvene stubove, natapajući ih smolom i paleći ih.

Njihova tijela su tada gorila kao buktinje, osvjetljavajući trgove kao danas simbolične vatre i lile.

Srpskainfo