Cijene robe široke potrošnje i usluga u državama članicama Evropske unije u 2020. godini, prema podacima Evrostata, dosta su se razlikovale.

Najskuplji život u Evropi u 2020. bio je u Švajcarskoj, a najjeftiniji u Rumuniji i BiH (FOTO)
FOTO: STEPHANIE LECOCQ/EPA

Najkuplji život je u Švajcarskoj, a od zemalja Evropske unije to je Danska, koja je imala najviši nivo cijena, čak 141 posto iznad prosjeka EU, a slijede je Irska i Luksemburg sa 136 posto te Finska sa 126 posto. Najniži nivo cijena zabilježen je u Rumuniji 55 posto prosjeka EU, u Bugarskoj 56 posto te u Poljskoj 58 posto. Bosna i Hercegovina je prema cijenama roba široke potrošnje i usluga na nivou zemalja Jugoistočne Evrope, prenosi Klix.

Rezultati su zasnovani na istraživanjima cijena koje su obuhvatile više od 2.000 različite robe široke potrošnje i usluga, a koja su provedena u 37 evropskih zemalja koje učestvuju u programu Evrostat – OECD Pariteti kupovne moći (PPP). U grupi zemalja učesnica je 27 država članica EU, tri države EFTA (Island, Norveška i Švicarska), Ujedinjeno Kraljevstvo, pet zemalja kandidata (Albanija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija i Turska) te Bosna i Hercegovina kao potencijalna zemlja kandidat.

Nivo cijena za restorane i hotele u 2020. bio je tri puta veći u najskupljoj zemlji nego u najjeftinijoj. Cijene su se kretale od 46 odsto prosjeka EU u Bugarskoj, 53 odsto u Rumuniji i 56 odsto u Mađarskoj, do 154 odsto prosjeka u Danskoj, zatim u Švedskoj 138 i Finskoj 131 posto.

Alkohol i duvan zauzeli su drugo mjesto po razlici u nivou cijena, s najnižim nivoom cijena zabilježenim u Bugarskoj od 61 odsto, Mađarskoj od 69 odsto i Poljskoj od 70 odsto, a najviše u Irskoj od 187 odsto prosjeka EU. Dalje slijede Finska sa 158 odsto, Švedska 136 i Francuska 133 odsto. Ovako velika razlika u cijenama uglavnom je posljedica razlika u oporezivanju ovih proizvoda među državama članicama.

Hrana i bezalkoholna pića bili su najjeftiniji u Rumuniji, 66 odsto prosjeka EU, i u Poljskoj sa 68 odsto prosjeka EU, dok su najskuplji bili u Danskoj – 129 odsto prosjeka, Luksemburgu 126 i Austriji 125 odsto.

Odjeća spada u grupu proizvoda kod kojih su se cijene manje razlikovale među državama članicama, krećući se od 73 posto prosjeka u Mađarskoj, do 130 posto u Danskoj. Oprema za lični prijevoz takođe je zabilježila manji nesklad u cijenama među državama članicama, s Poljskom (80 odsto prosjeka EU) koja je najjeftinija, do Danske (137 odsto) koja je najskuplja. Razlike u cijenama bile su ograničene i za potrošačku elektroniku, sa 87 posto prosjeka u Poljskoj te 112 posto u Holandiji i na Malti.