LAKTAŠI, 06. novembra – Pčelari Vlado i Milutin Šokčević iz Nove Topole uspeli su, sa javora visokog pet metara u Ulici Miloša Crnjanskog u Gradiški, pored kuće Borisa i Brane Jejinića skinuti pčelinje društvo koje je izvajalo saće u krošnjama i napunilo ga medom. Milutin, jedan od najpoznatijih pčelara kaže da je to bio poduhvat za kojeg su se dugo pripremali.

Foto: privatna arhiva / Privatna arhiva

– Uspeli smo bezbedno dosegnuti ovu visinu i veoma pažljivo, korak po korak odrezati deo stabla na kojem su pčele. Roj je veliki, a u saću ima dvadesetak kilograma meda – ispričao nam je Šokčević koji, kako kaže, retko nailazi na ove prizore.

Pčele je, uz pomoć prijatelja preneo na njegov pčelinjak u Kijevcima.

– Sve to smestili smo u podrum i pripremili za prezimljavanje. Uveren sam da ćemo u tome uspeti, a ukoliko se desi da nam ova amtica ugine, naselićemo drugu u njeno saće. Ovo je zaista fenomen, prava retkost i zato mnogi dolaze da to pogledaju, raspituju se, analiziraju učinak i veštinu pčela koje su imale uspešnu sezonu u javorovim krošnjama – kaže Šokčević, travar i medar koji se ovim poslom bavi više od pola veka.

On osim proizvodnje meda uzgaja lekovito bilje i autohtone sorte voća. Milutin podseća da su biljke koje rastu u Potkozarju i Lijevče polju od kojih se, među ostalim spravlja i med sa naglašenim ljekovitim svojstvima, od izuzetne lekovite vrednosti.

On naglašava da grupu medonosnih biljaka prvenstveno čine kadulja i lavanda, a iz grupe sa izraženim lekovitim svojstvima izdvaja crveni kantarion, kamilicu  i timijan ili majčinu dušicu.

Ipak, Šokčević posebnu pažnju obraća na gavez kao vrlo lekovitu biljku koju narod u ovom delu RS naziva još i “slomljena noga”.

Foto: Milan Pilipović / RAS SrbijaMilutin Šokčević

Višegodišnji hobi prema bilju i pčelama Šokčević je pretvorio  u najznačajniji izvor prihoda. Pošto su mu penzionerska primanja skromna, on je u ovoj delatnosti pronašao solidan izvor zarade.

– Kod kuće sam stalno angažovan ,a proizvodnji meda kao i prikupljanju lekovitog bilja. Nekoliko dana u sedmici provodim na pijacama u Gradiški, Novoj Topoli, Srpcu, Laktašima i okolini. Svi me već dobro poznaju pa mnogi dolaze i mojoj kući tražeći leka za različite bolesti – ispričao nam je Milutin Šokčević napominjući da je za ovaj posao prvenstveno potrebna ljubav i upornost a iskustvo.

 

Za Blic piše: Milan Pilipović