LAKTAŠI, 18. maja – Trgovci, posebno oni manji, koriste razne trikove kako bi nam podvalili bajatu robu. I najčešće u tome uspevaju.

Meso

Meso, Foto: Alo!/ Dejan Briza

Za razliku od evropskih marketa u kojima se na posebnim gondolama hrana pred istekom roka trajanja prodaje po ceni nižoj i do 70 odsto, ko nas se ovakav način prodaje skoro da ne postoji.

Trgovci, posebno oni manji, koriste razne trikove kako bi nam podvalili bajatu robu. I najčešće u tome uspevaju.

Kiša, nevreme

Kiša, nevreme, Foto: Alo!/ Rajko Ristić

 

Limuntus i kamilica za svež izgled mesa

Kako bi delovalo svežije, u meso se dodaju vinobran, limuntus i vitamin C koji mu veštački produžavaju rok trajanja. Takođe, pileće, svinjsko i juneće meso umaču se u čaj od kamilice kako bi se izgubio neprijatni miris od dugog stajanja.

Svetlo i začini kriju bajato meso

U pojedinim mesarama, frižideri imaju crveno ili ljubičasto svetlo kako bi kupcima meso delovalo kao da je tek izašlo iz klanice.

meso

meso, Foto: Foto Rajko Ristić

Meso koje je već počelo da menja boju i da se suši od stajanja, mesari uvaljaju u pikantne začine i ulje, pa ga prodaju kao marinirane specijalitete, a najlakši način da se nekome „uvali“ bajato meso je da se od njega naprave pljeskavice i ćevapi.

Rok trajanja – nepoznat

Trgovci često prekucavaju rok trajanja, ili ga prelepljuju papirom na kojem piše znatno duži nego što ustvari jeste. Ukoliko je moguće, rok trajanja razmažu, pa se umesto dana i meseca vidi samo zarmazana crna mrlja. Ukoliko je rok odštampan na plastičnoj ambalaži, trgovci ga često samo izgrebu.

 

Alo.rs