LAKTAŠI, 18. maja – Za 100 evra može da vas nadgleda svako kome ste interesantni, dovoljno je da kupi program za praćenje vašeg mobilnog telefona

mobile-2563782_1920

Na tržištu Srbije posluju firme koje nude svojim kupcima programe za špijuniranje ljudi. Dok vam je telefon u ruci, neko će da zna svaki vaš korak, šta radite na Fejsbuku, s kim se dopisujete, čak i koga ste fotografisali. U svakom trenutku mogu da čuju šta se dešava oko vas u realnom vremenu.

Kompanije te proizvode nude za 100 evra, a to vam omogućava da bez mnogo muke i znanja postanete pravi haker! Sigurno ste primetili reklame koje pozivaju na kupovinu zastrašujućih programa, a prema uputstvima onlajn prodavaca, sve što treba da uradite jeste da posetite njihov sajt, kupite odabrani program, instalirate ga na telefon osobe koju želite da pratite i špijunaža može da počne. Softver nije vidljiv na telefonu i žrtva praćenja nije svesna da je na “merama obrade”.

Protivzakonito

Prema informacijama u oglasima, firme nude “potpunu kontrolu praćenog telefona, prisluškivanje razgovora, uvid u SMS poruke, objave na društvenim mrežama, fotografije i GPS lokaciju.

Advokat Nebojša Anđelković objašnjava da sajber-maltretiranje nije u skladu sa zakonima Srbije:

– Zakonom je propisano da samo ovlašćeni organi tužilaštva, suda i policije smeju da rade ovakve provere. Bez obzira na to što su sada dostupne svima, građani moraju biti svesni da preuzimanjem i primenom špijunskih aplikacija čine krivično delo jer takav čin nije u skladu sa zakonima Republike Srbije. Niko ne sme narušavati tuđu privatnost i osnovna ljudska prava – naveo je on.

 

mobilni

Rešavaju probleme

Istovremeno, kako navodi psiholog Nikola Petrović, veliki broj građana poklekne, kupi program i nada se da će tako rešiti svoje probleme.

– Ljudi su postali nepoverljivi, a kada je poverenje narušeno, onda se javlja želja za praćenjem i špijuniranjem. Roditeljima je okidač kada otkriju da dete laže o ocenama ili prikriva da je probalo alkohol ili drogu. Česte su i provere partnera zbog nedostatka poverenja. Glavni uzrok u oba slučaja je strah – kaže on i dodaje da je problem moguće rešiti jedino razgovorom i iskrenošću.

spijun

Ima još

Ostale špijunske opreme

Pored softvera za mobilne telefone, na ovom modernom tržištu pojavljuju se i druge “alatke” za praćenje. Građani najčešće biraju besplatne špijunske aplikacije koje se mogu skinuti sa Plejstora. Ipak, ima i onih koji se odlučuju za kupovinu hemijskih olovaka koje imaju digitalni snimač i kameru, a poznati su i lažni detektori za dim, ručni satovi, sunčane naočare, kao i neprimetne mini – kamere. Ovakva oprema košta od 50 do 350 evra.

Brojke

– 100 evra košta program
– 50 evra najjeftinija oprema
– 350 evra najskuplje špijunske sprave

 

Alo.rs