BEOGRAD – Ljekarski tim Ginekološko-akušerske klinike /GAK/ “Narodni front” u Beogradu napravio je podvig, pošto je promijenio bebi krv još u stomaku trudnice koja je zaražena virusom korona, što je u svijetu izazvalo veliko interesovanje, piše “Blic”.

Tim predvođen doktorom Dejanom Filimonovićem, stručnjakom za visokorizične trudnoće, uradio je jedinstvenu intervenciju intrauterine transfuzije kod fetusa trudnice.

Prema pisanju lista, majka Ruskinja i njen plod su dobro nakon komplikovane intervencije urađene u kovid centru za trudnice koji se nalazi na klinici “Dragiša Mišović”.

Filimonović je istakao da je to za njega i njegov tim bio veliki izazov, jer je riječ o vrlo složenoj intervenciji i kod trudnica koje nisu zaražene virusom korona.

Prema njegovim riječima, ova intervencija se radi zbog specifičnih faktora izazvanih različitim krvnim grupama majke i ploda.

On je dodao da je s ciljem spasavanja ploda pod punom zaštitnom opremom ljekarski tim uradio transfuziju, iglom kroz stomak u pupčanik izvađena je krv bebi, a potom kroz istu iglu ubačena transfuzija.

Filimonović je napomenuo da u pripremi za intervenciju ljekari nisu mogli da nađu nikakve podatke ili korisne savjete jer takvih iskustava nema.

Glas Srpske

 

1 KOMENTAR

Comments are closed.