BANJA LUKA, 01. decembra – Agencije za provođenje zakona koje rade s Uredom Clearinghouse za kontrolu lakog i malokalibarskog naoružanja u jugoistočnoj i istočnoj Evropi (SEESAC) sakupile su 1.135 komada oružja i 1.276 sastavnih dijelova kroz niz operacija širom Bosne i Hercegovine u proteklih deset mjeseci koji su uništeni danas u Banjaluci.

download-1-

To je dio tekućeg programa koji finansira Evropska unija protiv prekograničnog, glavnog i organizovanog kriminala koji se fokusira na borbu protiv ilegalne proizvodnje i širenja oružja i njihovih sastavnih dijelova.

Pokrenuta je nova mapa koja je usmjerena na rješavanje ilegalnog posedovanja i trgovinu malog oružja i lakog naoružanja (SALW) i pripadajuće municije na zapadnom Balkanu.

download

Zvanične statistike za BiH sugerišu da postoji oko 16.000 tona oružja i otprilike oko 40.000 komada oružja koji se i dalje nezakonito nalaze u javnom domenu.

download-2-
To oružje predstavlja značajnu opasnost za sigurnost zemlje i mora biti iskorijenjeno, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH. U nastavku pogledajte nekoliko fotografija s ovog događaja.

 

N1