LAKTAŠI, 11. maja – Sezona jagoda je počela. One najslađe i najukusnije ubrane su u našoj Slatini, naravno. Ipak,koliko god bile ukusne i zdrave, potrebno je obratiti pažnju na neke “tehničke” detalje. Za svoje zdravlje i zdravlje svoje porodice treba izdvojiti malo vremena i kupovno voće dobro oprati i skinuti sve moguće otrove.

 jagoda

Samo pranje vodom prije upotrebe često nije dovoljno

Jedan od većih problema prilikom konzumiranja voća i povrća predstavlja čišćenje njegove površine od nečistoća, kemikalija, prašine i drugih supstanci koje se zalijepe po njihovoj površini. Samo pranje vodom prije upotrebe često nije dovoljno. Ovo se posebno odnosi na voće koje je teško oprati pojedinačno kao što je grožđe, jagode, borovnice i sl. Donosimo vam učinkovito i jednostavno rješenje ovoga problema.
jagode

Uzmite veliku posudu i napunite je vodom. U vodu dodajte ocat (najbolje jabučni) u omjeru najmanje 1:10 (na 5 litara vode pola litre octa). Promiješajte dobro vodu i ocat te ubacite voće i povrće unutra. Voda treba biti sobne temperature. Ako je voda hladna ugrijte je prvo na sobnu temperaturu prije postupka.

Ostavite voće ili povrće u ovoj rastopini 10-15 minuta. Sve zajedno možete promiješati par puta. Nakon 10-15 minuta izvadite voće ili povrće i operite ga čistom vodom.

Vidjet ćete kako je rastvor prljav nakon postupka. Sve hemikalije, pesticidi, nečistoće i bakterije ostaće u njemu. Kod nekih vrsta voća kao što je jagoda ili drugo lako kvarljivo voće, ova će metoda produžiti njihov vijek trajanja za nekoliko dana.

Istu tekućinu možete koristiti par puta u toku jednog dana nakon čega ju je potrebno baciti. Ako znate da se radi o jače prskanom voću povećajte količinu octa u otopini.

Preuzeto s: Atma.hr

 

 

Zlatnavuga.com